Svrbí vás v rozkroku? Aj toto môžu byť dôvody!

Keď spozorujete nápadné a veľmi nepríjemné svrbenie vo vaginálnej oblasti, zvyčajne už myslíte na najhoršie. Avšak môže to mať aj úplne iné príčiny.

30.01.2018 11:00
ochlpenie - rozkrok - žena - krása Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vonkajšie dôvody:

Svrbenie v rozkroku častokrát neznamená, že sa práve rozvíja infekcia, vinníkom môžu byť vonkajšie faktory. Napríklad vlhký toaletný papier, nevhodné mydlá alebo sprchové gély, na ktoré môžeme reagovať alergicky. Vyberajte preto produkty na intímnu oblasť starostlivo a dbajte hlavne na to, aby neboli parfumované.

Vinník: holenie
Jednou z najčastejších dôvodov nepríjemného svrbenia je odstraňovanie chĺpkov v oblasti bikín. Pri holení sa citlivá pokožka podráždi a reaguje červenými, zapálenými miestami. Podobné vedľajšie účinky môže mať aj vosk alebo krémy, určené na odstraňovanie chĺpkov. Ak máte po aplikácii podobné problémy, upokojte pokožku detským púdrom. Alebo sa jednoducho nehoľte!

Môže za to kondóm
Svrbenie môžu spôsobiť aj kondómy. Veľa ľudí reaguje na latex alergicky. Existujú aj varianty z iných materiálov, môžete ich vyskúšať, v prípade, že svrbenie spozorujete predovšetkým po sexe.

Vnútorné infekcie:

Avšak nepríjemné svrbenie môže spôsobiť vaginálna infekcia – je to problém tak častý, ako nádcha. Svrbenie v pošve je väčšinou sprevádzané hustým bielym výtokom a začervenalou pokožkou.

Bakteriálna vaginóza
Aj bakteriálna vaginóza spôsobuje pocit pálenia a sucha v pošve, zvyčajne je sprevádzaná výtokom a rybacím zápachom.

Sexuálne choroby
Aj sexuálne prenosné choroby môžu spôsobiť svrbenie. Napríklad tzv. filcky, ktoré sa prejavia malými, čiernymi fľakmi na koži a spôsobujú masívne svrbenie. So všetkými vymenovanými prípadmi sa treba obrátiť na gynekológa.

Kožné dôvody

V ojedinelých prípadoch môže za zmeny na koži v intímnej oblasti, ktoré spôsobia svrbenie, napríklad ekzém či psoriáza, aj v tomto prípade pomôže diagnostikovať problém gynekológ alebo všeobecný lekár.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #vagína #kondóm #infekčné choroby #svrbenie #výtok

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...