Hlboké dýchanie. Neuveriteľné, ako vylepší telo

Bez dychu človek umiera a bez toho hlbokého nebude plnohodnotne zdravý. Hlboké dýchanie nie je bežné, ale takýto upgrade prospieva telu viac, ako mnoho liekov.

20.01.2018 17:00
astma, alergia, lúka, kvety, jar, leto,... Foto:
Znie to neuveriteľne, ale aj päť minút hlbokého sústredeného dýchania je liečivých.
debata

Nie nadarmo sa bežne používa ako na liečenie aj na prechod k zmeneným stavom vedomia.

Viac kyslíka

V prvom rade je hlboké dýchanie o okysličení tela a znížení CO2. Hlboké dýchanie je dych, ktorý sa začína plnením bránice, pľúc, máte pocit, že ste na prasknutie plná vzduchu a potom pomaly vydychujete. Nič sa nedeje rýchlo, môžete privrieť oči a začínajú sa diať prvé zmeny.

Mení sa pH krvi

Viac okysličené telo znamená, že bunky majú konečne na svoje fungovanie viac kyslíka. Deje sa teda presne opačný stav, ktorý poznáme z plytkého a rýchleho dýchania sprevádzajúceho stres. Namiesto zovretia sa naše telo uvoľní. Vďaka vyššiemu okysličeniu sa dokonca zmení pH krvi z hodnoty napríklad 7,4 až na 7,7. Krv sa stáva viac zásaditou a telo začína byť uvoľnené a štartuje sa proces prirodzenej detoxikácie.

Zmierňuje bolesti hlavy

Hlboké sústredené dýchanie vie veľmi rýchlo, už do niekoľkých minút, poraziť aj ťažké bolesti hlavy. Stačí si v tomto prípade ľahnúť na chrbát. Mať uvoľnenú aj krčnú chrbticu a začať vedome hlboko dýchať. Dýchanie stimuluje krvný obeh, čím prichádza k uvoľneniu a harmonizácii ciev, ktorých sťahovanie, alebo rozpínanie je často príčinou bolestí hlavy.

Znižuje stres

Ak sa vás začína zmocňovať stres a panika, pokojne si sadnite a začnite hlboké dýchanie. Znie to neuveriteľne, ale aj päť minút hlbokého sústredeného dýchania je liečivých. Okamžite sa znižuje hladina kortizolu a tým, že myseľ sústredíte na dych, prečistíte si aj hlavu. Mnohým ľuďom táto technika pomohla nielen znížiť nepríjemné stavy počas stresových situácií, ale dokázala znížiť aj negatívne dôsledky stresu na telo.

Dodáva energie

Kyslík je pre naše telo ešte dôležitejší ako voda či jedlo. Bez neho vydržíme nažive podstatne kratšie ako bez tekutín a potravy. Je energiou pre celé naše telo. Preto sa hlbokým dýchaním akoby pripojíte na imaginárnu nabíjačku. Ak cítite únavu, alebo potrebujete rýchlu energiu, skúste práve dýchanie. Ak nemáte na blízku čaj, ani kávu, aj hlboké dýchanie dokáže nabudiť telo aj mozog k vyššej aktivite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #stres #bolesť hlavy #hlboké dýchanie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...