Prečo potrebujeme počas menštruácie čokoládu?

Fáza vlčieho hladu počas menštruácie? Poznáme! Prečo však máme neuveriteľnú chuť práve na čokoládu?

24.01.2018 11:00
maškrtenie, čokoláda, sladkosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Tvrdenie č. 1:

Na vine je hormonálna nerovnováha
Na začiatku menštruácie klesá hladina progesterónu a estrogénu. To spôsobuje hlad. Navyše, klesá aj podiel sérotonínu, kým kortizol zvyšuje hladinu stresu. To spôsobuje, že prahneme po sladkých potravinách, ktoré našu hladinu sérotonínu znova vyrovnajú a urobia nás (aspoň na chvíľku) šťastnými. Sme na tom podobne, ako závislí – hľadáme po všetkých zásuvkách…

Tvrdenie č. 2:

Nie sú to hormóny, ale naša hlava
Chuť na čokoládu počas menštruácie vraj nevyvolávajú hormóny, má to vraj čisto psychologický efekt. Je to podložené štúdiou z roku 2004, v rámci ktorej vedci pozorovali Američanky a Španielky počas menštruácie. Kým Američanky skutočne počas „svojich dní“ vyžadovali čokoládu, v prípade Španielok sa v tomto období nepotvrdil zvýšený príjem tejto maškrty. Po čokoláde nesiahali určitý čas v mesiaci, ale pravidelne, každý deň, po práci. Vedci na základe toho zhodnotili, že siahať po čokoláde sme sa jednoducho naučili.

Kde je pravda?

Pravda bude asi niekde uprostred, alebo zmesou týchto dvoch tvrdení. Ak nechcete počas menštruácie priberať, spoľahnite sa na denné svetlo v kombinácii s čerstvým vzduchom (ideálne s pohybom), pomôže zdvihnúť hladinu sérotonínu rovnako, dokonca zdravšie ako čokoláda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #sérotonín #stres #hlad #progesterón #menštruácia

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...