Pohárik pri prechladnutí je zlou voľbou

Trápi vás prechladnutie alebo chrípka? „Zaručený“ pohárik tvrdého alkoholu alebo niektoré druhy potravín môžu ochorenie ešte zhoršiť.

16.01.2018 13:00
alkohol, rozšírené cievky Foto:
Telo sa vplyvom alkoholu dostáva do stresu, čo môže v konečnom dôsledku proces uzdravovania oddialiť.
debata (3)

Ničí aj imunitu

„Poldeci“ tequily, vodky alebo pohár vína na prechladnutie nezaberá. Mýty, ktoré kolujú o alkohole ako zázračnom lieku proti chrípkovým ochoreniam súvisia najmä s jeho schopnosťou zahrievať organizmus. Odborníci z amerického Národného inštitútu pre alkoholovú závislosť však bijú na poplach, alkohol negatívne vplýva na imunitný systém a silne dehydruje organizmus. Alkohol predstavuje pre ľudské telo jed. Po požití sa dostáva do pečene a odbúrava sa z nej až po dobu dvadsaťštyri hodín.

Silne dehydruje a …

Telo sa vplyvom alkoholu dostáva do stresu, čo môže v konečnom dôsledku proces uzdravovania oddialiť. Ďalším dôvodom, prečo by sme sa mu mali vyhnúť, je jeho schopnosť rýchlo pripravovať telo o tekutiny. „Alkohol má dehydratačný účinok, čo je presný opak toho, čo potrebuje chorý človek,“ vysvetľuje pre eatthis.com špecialistka Alyssy Rothschildová. „Počas choroby je potrebné dopĺňať tekutiny, ktoré sa strácajú vplyvom horúčky. Najlepšie sú voda a čaj, ktoré pomáhajú uvoľniť hlien,“ pokračuje.

Pozor na sladkosti i syry

Okrem destilátov neprichádza počas uzdravovania do úvahy ani popíjanie vína. Víno totiž obsahuje látku histamín, ktorá zvyšuje príznaky súvisiace s upchatým nosom. Aj keď sa môže zdať, že choroba je ideálny čas na rozmaznávanie chuťových buniek, nie je to celkom pravda. Obmedzením sladkostí sa zvyšujú šance na rýchle uzdravenie. Cukor môže totiž podľa odborníkov spôsobovať v tele zápaly a rovnako sa ukázalo, že oslabuje imunitu znižovaním počtu bielych krviniek. Podobné, zápalové účinky, môžu mať aj niektoré druhy syra a výrobky z plnotučného mlieka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #imunita #chrípka #prechladnutie

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...