Kombucha – omladenie v jednom pohári so zdravím

História kombuchy, tak ako väčšiny liečivých rastlín, je opradená tajomstvami a legendami. No faktom je, že ide o hubu pochádzajúcu z Japonska, ktorá sa k nám dostala cez Rusko a v dvadsiatom storočí sa pestovala ako zdroj vitality aj v československých kláštoroch.

14.01.2018 08:00
zelený čaj Foto:
Na pestovanie kombuchy budete potrebovať sladký zelený, alebo čierny čaj a zárodkové baktérie.
debata (7)

Tajomná huba

Kombuchu možno označiť za klasický a veľmi starý ľudový liek takmer na všetko. Ak ste sa necítili fit, mali ste horúčku, išla na vás chrípka, alebo ste bojovali s niečím vážnejším, pila sa kombucha. Ide o čajovú hubu, ktorá v sebe kombinuje pozitíva čaju, fermentácie aj živých kultúr. Pre túto silnú trojku sa považuje za nástroj na vylepšenie imunity a elixír mladosti. Kombucha zlepšila aj:
• fyzickú výkonnosť
• alergie
• hladinu cholesterolu
• funkciu obličiek a pečene

Je to sila omladenia

Kombucha sa pestuje v čajovom náleve s cukrom. Ten spotrebováva na svoj rast a na výmenu dáva do nálevu liečivé kyseliny, vitamíny B1,2,6,12, vzácny vitamín D a K. Plus produkuje céčko a vitamín E. Mimo iného v jedinom mililitri nápoja nájdete približne 2 milióny kvasiniek, čo podporuje trávenie. Nápoj sa pripravuje formou mliečneho kvasenia, takže spraví dobre aj ľuďom, ktorí museli zo svojho denného režimu vylúčiť mliečne výrobky.

Opatrnosť je dôležitá

Kombucha nie je nová záležitosť, ale novinkou je, že ju popíja celý Hollywood. Extrémnou fanynkou kombuchy sa stala Madonna, ktorá vyhlásila, že vďaka tomuto nápoju stále vyzerá o dekádu mladšie. Ako omladzovací elixír ho používa aj Gwyneth Paltrow. No pozor, aj kombucha má svoje tienisté stránky. Niekomu môže spôsobovať problémy s trávením a kvasením môže vznikať aj malý objem alkoholu. Objem vypitého nápoja by preto nemal presiahnuť pol litra denne.

Môžete ju kúpiť aj vypestovať

Nápoje z kombuchy si môžete kúpiť hotový, alebo si ho pripraviť sami. Budete potrebovať sladký zelený, alebo čierny čaj a zárodkové baktérie. Uvaríte čaj, necháte ho vychladnúť, pridáte hubu a čakáte. Výsledný nápoj bude hotový za približne desať dní. Má jemne kyslasto – sladkú chuť a nenápadne perlí podobne ako začínajúci burčiak.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #elixír mladosti #fermentácia #kombucha #čajová huba

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...