Trápi vás srdce? Spoznajte DASH diétu

Problémy s krvným tlakom sa môžu stať minulosťou. Odborníci z USA ponúkajú verejnosti špeciálnu diétu na zmierňovanie príznakov hypertenzie.

13.01.2018 14:00
ovocná, zeleninová šťava, vitamíny, minerály Foto:
Diéta pre zdravé srdce nevyžaduje obmedzenie sacharidov, ale len tukov.
debata

Srdce bije lepšie

DASH – Dietary Approaches to stop hypertension. V preklade, diéta na zastavenie vysokého krvného tlaku, ktorým v Spojených štátoch amerických trpí každý tretí človek. Viaceré štúdie preukázali, že za vysokým krvným tlakom stojí predovšetkým konzumácia mastných potravín, ktoré zvyšujú takzvaný zlý (LDL) cholesterol. Ten sa ukladá na stenách tepien a ciev, ktoré sa zužujú a zmenšuje sa tak prietok krvi. Podľa odborníkov je DASH diéta flexibilný stravovací program, ktorý je založený na konzumácií zeleniny, ovocia, celozrnných potravín a jedál s nízkym obsahom tuku. Vylúčené sú teda všetky potraviny s vysokým obsahom tuku, najmä živočíšneho. Dovolený je však rastlinný tuk, ktorý je možné konzumovať najmä v podobe olivového oleja a orechov.

Šetrí sa na tukoch, nie cukroch

Do jedálnička DASH diéty patria rovnako výrobky z rýb, hydiny, nízkotučných mliečnych výrobkov a strukovín. „Na rozdiel od mnohých diét je táto populárnejšia, pretože sa nevyžaduje prísne obmedzenie sacharidov, ale len tukov. Z tohto dôvodu je DASH pre ľudí omnoho lákavejšia,“ vysvetľuje pre portál prevention.com Reshmi Srinath zo zdravotnej školy v Mount Sinai. Okrem obmedzenia živočíšnych tukov sa v tomto type diéty ráta aj so znižovaním obsahu soli. „Nadmerné množstvo soli sa nachádza najmä v spracovaných potravinách a polotovaroch. Vysoký obsah soli môže spôsobiť vyšší krvný tlak, srdcové ochorenia alebo mŕtvicu,“ hovorí Srinath.

Zbohom zemiakové lupienky

Podľa viacerých štúdií môže diéta bohatá na sodík, ktorý je hlavnou zložkou soli, viesť k rozvoju obezity. Slané potraviny rovnako prispievajú k prejedaniu. V tomto prípade platí, že čím viac slaných pochúťok konzumujeme, tým viac máme na tieto maškrty chuť. DASH diéta odporúča konzumovať maximálne 2000 kalórií denne. Celozrnné výrobky, ako pečivo, cestoviny, celozrnná ryža, sa v rámci DASH diéty majú jesť v malých množstvách až v šiestich porciách za deň. Hydina alebo ryby sa môžu používať maximálne v štyroch malých porciách denne, ovocie v štyroch až piatich. Mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku dvakrát denne a oleje tiež maximálne v dvoch denných porciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vysoký krvný tlak #soľ #hypertenzia #živočíšny tuk

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...