Mánia menom selfie: Fotíte sa neustále aj vy? Možno ste chorí!

Ste posadnutí robením si selfie? Ak áno, potom môžete trpieť niečím ako selfitídou.

07.01.2018 12:30
fotografia, selfie, žena Foto:
Ak si urobíte selfie z času na čas, je to v poriadku. Menej, ak to robíte neustále...
debata

Je to skutočná psychická porucha, ktorá človeka neustále núti zhotovovať svoje fotografie a vkladať ich na sociálne médiá. Uvádzajú to psychológovia, ktorých citoval britský denník The Sun.

Termín selfitída sa objavil už v roku 2014, aby opísal obsesivné robenie si selfie, ale vedci ho doložili až teraz. Výskumníci z britskej Nottingham Trent University (NTU) a z indickej školy manažmentu TSM definovali šesť motivačných faktorov, s ktorých pomocou zostavili „stupnicu správania pri selfitíde“. Tá má pomôcť posúdiť, ako ťažko je človek týmto stavom zasiahnutý.

K vytvoreniu stupnice od jednej do 100 vedci využili prieskum, ktorý podnikli pri skupine 200 ľudí v Indii. India bola zvolená preto, že má najvyšší počet užívateľov Facebooku a tiež najvyšší počet úmrtí pri snahe zaobstarať si selfie na nebezpečnom mieste v snahe pritiahnuť k sebe pozornosť.

„Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavovali články, ktoré tvrdili, že by Americký psychiatrický zväz mal selfitídu klasifikovať ako psychickú poruchu,“ hovorí doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálnych závislostí z NTU. „Síce sa ukázalo, že tie správy nie sú pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitída neexistuje. My sme teraz potvrdili jej existenciu a vypracovali sme prvú behaviorálnu stupnicu selfitídy, aby sme tento stav dokázali posúdiť,“ dodal.

Tí, ktorí trpia selfitídou, sa podľa zistení vedcov zvyčajne snažia posilniť vlastnú sebadôveru. Usilujú sa o získanie pozornosti, chcú si zlepšiť náladu, vytvoriť spomienky, potvrdiť svoje miesto v určitej sociálnej skupine a byť spoločensky konkurencieschopní.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #vedci #selfie #psychika #porucha #selfitída

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...