Špargľou a nielen ňou na „opicu“

Bolesti hlavy, únava, nervozita a depresie. Tieto stavy nás dokážu potrápiť po bujarej noci. Okrem tradičného slepačieho vývaru pomôžu na vyplavenie alkoholu z krvi aj iné triky.

07.01.2018 08:00
špargľa, zelenina, výživa Foto:
Špargľa pomáha znižovať hladinu alkoholu v krvi a tiež chráni bunky pečene pred poškodením.
debata

Skvelý „vyprošťovák“

Kórejský výskum z roku 2009 potvrdil, že konzumácia špargle v akejkoľvek forme dokáže zvýšiť hladinu dôležitých enzýmov v ľudskom tele. Vďaka nim sa náš organizmus ľahšie zbaví zvyškov alkoholu aj po náročnej noci. Odborníci skúmali vplyv špargle najskôr na zvieratách, neskôr na ľuďoch. Výsledky boli prekvapujúce. Po konzumácii tejto chutnej potraviny sa znížil výskyt toxínov (splodín alkoholu) v tele. Špargľa podľa vedcov preukázateľne pomáha znižovať hladinu alkoholu v krvi a tiež chráni bunky pečene pred poškodením vplyvom intoxikácie. Podobné blahodarné účinky má aj poriadna dávka proteínov, pričom najlepším zdrojom bielkovín sú práve čerstvé vajcia. Proteíny v nich obsiahnuté sú bohatým zdrojom aminokyseliny cysteínu, ktorá sa postará o detoxikáciu organizmu.

Niečo sladké pod zub

Nadmerné užívanie etanolu spôsobuje blokovanie hormónu vazopresínu, ktorého nedostatok môže spôsobiť dehydratáciu organizmu. Rýchla strata vody je spojená aj s nedostatkom vitamínov a minerálnych látok. Z vitamínov sú to predovšetkým tie zo skupiny B, z minerálnych látok je potrebné dopĺňať horčík a draslík. Vynikajúcim zdrojom týchto látok sú banány, ktoré dokážu zabezpečiť najmä rýchly prísun draslíka. Ak sa túžite zbaviť nepríjemných pocitov spojených s nadmernou konzumáciou alkoholu, vyskúšajte kombináciu banánov a medu. Med je navyše nabitý antioxidantmi a koncentrovanou fruktózou, čo pomôže rýchlejšie odstrániť alkohol z krvi.

Radšej prevencia

Podľa riaditeľa programu výskumu výživy v americkom Národnom ústave pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus je lepšie problémom spojených s „opicou“ predchádzať, ako ich liečiť. Pred každou väčšou „pijatikou“ si treba naplniť žalúdok poriadnou dávkou jedla. "Potrava v žalúdku blokuje vstrebávanie alkoholu do krvného obehu, čo znamená pomalší nástup účinkov v porovnaní s pitím na prázdny žalúdok,“ vysvetľuje White. Medzi najlepšie jedlá, ktoré pomáhajú proti stavom po prehnanom pití patria najmä slepačia polievka a tučné jedlá. Mastné potraviny pokryjú stenu žalúdka, čo spôsobí menšie vstrebávanie alkoholu. Vynikajúcimi pomocníkmi sú tiež magnéziové tablety, minerálne vody, sladké nápoje a slané dobroty rôzneho druhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #oslava #detoxikácia #špargľa #vývar

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...