Bylinky, ktoré sa oplatí mať v zime doma!

V zimnom období siahame po čajoch akosi častejšie. Nielen preto, že výborne zahrejú, ale sú aj skvelými partnermi na prekonanie období s vyšším výskytom ochorení. Práve na to sú vhodné špeciálne „zimné“ bylinky.

29.12.2017 07:00
čaj, šípky, šípkový Foto:
Zásadné je však správne šípky pripraviť.
debata

Harmanček

Stačí si dať dve šálky denne a tento čajík výborne zahasí začínajúce zápaly v tele. Pritom je jedno, či ide o hrdlo, alebo dýchacie cesty, uľaví sa vám. Je vhodné ho piť aj večer, vytvára veľmi rýchlo atmosféru pohody a vylepšuje spánok.

Šalvia

Výhodou je, že si ju ľahko dopestujete aj na záhradke, alebo v kvetináči, takže môžete mať vždy čerstvú zásobu. Je to poklad na choré mandle a zapálené hrdlo. Lepšia ako drahé mentolové cukríky. Šalviový čaj okrem priamej eliminácie nachladnutí pôsobí aj preventívne, podporuje imunitu, uvoľňuje hlieny a uľahčuje vykašliavanie.

Materina dúška

Nielenže nádherne vonia a už preto sa hodí k zimnej pohode, ale vďaka silným siliciam tymol a karvakrol patrí k herkulom v boji proti baktériám a vírusom. Je osvedčeným doplnkom pri zápale priedušiek alebo akýchkoľvek vírusových ochoreniach, ale aj bežných stavoch zimy, keď vám jednoducho „tečie z nosa“.

Ľubovník bodkovaný

Nie je to čaj na každodenné popíjanie, ale počas zimy padne vhod. Má silné účinky hlavne čo sa týka prevencie zápalu močových ciest, zimnej diagnózy číslo jedna. Výborný je na zaháňanie zlej nálady a sezónnej depresie z menšieho objemu slnka. Obsahuje totiž hypericín, ktorý výrazne bojuje proti pochmúrnym myšlienkam. Pomocou flavonoidov zas aktivuje imunitný systém a pôsobí preventívne proti vírusovým ochoreniam.

Šípky

Nie je to úplne bylina, ide skôr o plody. No ak ste boli v jeseni aktívni a vysušili si šípky, tak máte perfektnú zásobáreň vitamínu C. K tomu vás železo, horčík, vitamíny A, B, E aj K plus kyselina listová postavia na nohy. Zásadné je však správne šípky pripraviť. To znamená, že sušené ich popučíte a necháte niekoľko hodín, prípadne aj cez noc macerovať v studenej vode. Následne zohrejte vodu so šípkami na bod varu, vypnite a necháte lúhovať, až kým čaj nebudete piť. Takto zachováte najviac vitamínov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #šalvia #harmanček #ľubovník #šípky #materina dúška

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...