Čo s raňajkami v období diéty?

Vynechať alebo si dopriať raňajky? Pokiaľ sa túžite zbaviť nadbytočných kilogramov tuku, stavte radšej na prvé jedlo dňa. Toto sú hlavné dôvody, prečo si ho dopriať.

28.12.2017 17:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Raňajky by mali pozostávať z proteínov, pečiva a ovsených vločiek.
debata

Už žiadna nervozita

Hladina svalového glykogénu (cukru) je v skorých ranných hodinách na veľmi nízkej úrovni. Tento stav sa u väčšiny ľudí prejavuje malátnosťou, nervozitou a celkovou stratou energie. Zásoby cukru v krvi a vo svaloch je preto vhodné doplniť približne tridsať minút až hodinu po tom, ako vstanete z postele. Pred samotnými raňajkami sa odporúča „prečistiť si steny žalúdka vlažnou vodou ochutenou citrónom. Samotný citrón sa podieľa na naštartovaní tráviacich enzýmov a voda zabezpečí dostatočný prísun tekutín, ktoré sú ihneď zrána pre mierne dehydrované telo nevyhnutné. A to zvlášť v prípade, ak máte po prebudení vo zvyku dopriať si šálku kávy. Kofeín v nej obsiahnutý totiž rýchlo odvodňuje organizmus.

Žiadne jedlo, zlé návyky

Štúdia z helsinskej univerzity potvrdila, že muži, ktorí vynechávali prvé jedlo dňa, mali problém z dôvodu straty energie odcvičiť večerný tréning. Podľa tohto výskumu mali dospelí ľudia „pohŕdajúcimi raňajkami väčšiu pravdepodobnosť viac fajčiť, zle sa stravovať, pričom sa znižovala aj ich celková fyzická výkonnosť. Spomínaná štúdia navyše potvrdila, že tí, ktorí si doprajú výdatné raňajky, majú tendenciu lepšie sa starať o svoju životosprávu a siahajú po pestrej a vyváženej strave počas celého dňa.

Pozor na zlé hormóny

Ranné pravidelné stravovanie má značný vplyv aj na hormonálny systém. Pokiaľ raňajkujete, v mozgu sa vylúči hormón serotonín, ktorý je zodpovedný za celkovú dobrú náladu človeka. V opačnom prípade sa ľudské telo dostane do stresu, a to vplyvom stresového hormónu kortizolu. I napriek tomu, že vynechanie raňajok nemá zmysel, ich posunutie na neskoršiu hodinu za istých okolností áno. V prípade, ak patríte k tým, ktorí nemajú ráno problém s náročnými kardio alebo posilňovacími cvičeniami, odporúča sa raňajky presunúť až na obdobie po tréningu.

Takto sa rýchlejšie zhadzuje

Ak ráno ihneď po zobudení skonzumujete hoci len ľahké jedlo, trénovať s plným žalúdkom bude takmer nemožné, a to z jediného dôvodu. Pri naplnenom bruchu v spojení s ťažkým tréningom sa môže dostaviť zvracanie. Ale, ak si ráno po zobudení doprajete čiernu kávu a pohár vody, váš tréning bude omnoho efektívnejší. Nakoľko je vo svaloch veľmi nízka hladina glykogénu, telo bude počas cvičenia prioritne využívať energiu z tukových zásob, teda z tuku v oblasti brucha, bokov, zadku a stehien. Aj raňajky by ste si mali zostavovať zodpovedne. Pozor na sladké kaše, sladkosti a čokoládové nátierky. Raňajky by mali pozostávať z proteínov, a to vajíčok, jogurtov alebo diétnej šunky. Ráno nie je vhodné vyhýbať sa pečivu alebo potravinách s obsahom ovsených vločiek, pretože práve tie sa postarajú o prísun potrebných sacharidov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #tréning #stravovanie #hormóny

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...