Do dlhodobej diéty sa nepúšťajte sama

Ak zvažujete diétu trvajúcu dlhšiu dobu, potom je lepšie poradiť sa s lekárom a nechať sa podporovať svojím okolím.

03.01.2018 07:00
žena, koláč, diéta, diabetes Foto:
Zvažujete diétu?
debata

V roku 2010 zverejnila francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a práce dokument, v ktorom hodnotí riziká spojené s odtučňovacou kúrou. Varovala pred škodlivými dôsledkami na ľudské zdravie, ktoré nemôžu byť opomenuté. Odporúča, aby človek nezačínal držať diétu sám a poradil sa s lekárom, lebo každý má špecifické potreby v závislosti od veku, od počiatočnej hmotnosti či od fyzických aktivít. Píše o tom francúzsky týždenník L'Express.

Základné pravidlo, teda dodržiavať diétu a cvičiť, je priveľmi všeobecné. Praktický lekár či nutričný poradca bude skôr zdôrazňovať vyváženú stravu prispôsobenú jednotlivcovi než diétu samotnú. „Aby sme mohli začať účinnú diétu, je potrebné urobiť akýsi prieskum. Je nevyhnutné vyhodnotiť potreby jedinca, pretože každý človek je iný,“ hovorí nutričná poradkyňa Florence Foucaut a upozorňuje, že diéty na internete nie sú vhodné pre každého, pretože každý má iné potreby.

"Cieľom je vysvetliť, ale aj motivovať. Ak zahájime diétu bez dohľadu, vystavujeme sa riziku, že jej výsledky čoskoro pominú. Nutričný ​​poradca môže pracovať na zmene spôsobu stravovania v dlhodobej perspektíve. Bez poradcu sa po ukončení diéty vraciame k pôvodnému spôsobu stravovania, ale to nie je naším zámerom, "hovorí Foucaut.

„Vysvetľujem často ľuďom, že je lepšie zjesť plnohodnotné jedlo, aby ich o dve hodiny neprevalcoval hlad a nevrhli sa potom sa na tučné a sladké výrobky. Kto drží diétu sám, môže tiež riskovať nedostatok vitamínov a minerálov,“ zdôrazňuje Foucautová.

Stále viac profesionálov v obore sa zaoberá rozšíreným prístupom zahŕňajúcim rôzne aspekty, ktoré sa podieľajú na nadváhe: biologické mechanizmy zapojené do regulácie hmotnosti, ale aj psychické (keď človek pri niektorých negatívnych emóciách hľadá uspokojenie v jedle) a zmyslové aspekty, kedy sa regulačné mechanizmy prejavujú pocitmi hladu a sýtosti. Odborník tiež môže pomôcť zvýšiť toleranciu voči citovej deprivácii, čeliť impulzívnej konzumácii potravín a posilniť sebaúctu a sebadôveru.

Dôležité je nestrániť sa spoločnosti. Ak priateľov a rodinu upozorníme na to, že začíname diétu, umožní nám to získať ich podporu a pomoc. V reštaurácii alebo pri večeri s priateľmi je vždy možné zvoliť si odľahčenú porciu. Diskusia umožní získavať skúsenosti a dostávať rady od iných. „Dávam rady, ktoré sú dobré pre celú rodinu. Radím rodičom, aby pripravovali rovnaké jedlo pre všetkých, ale každému prispôsobili veľkosť porcie a pomer jednotlivých surovín,“ hovorí Foucaut. Napríklad človek, ktorý chce znížiť kalorický príjem, si môže dať polievku a kurča, deti si k tomu môžu dať porciu škrobovín," dodáva Foucaut.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #poradca #hmotnosť

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...