Ráno či večer? Kedy je vhodnejšie zamieriť pod sprchu?

Známy dermatológ aj expertka na ľudský spánok odporúčajú skôr ranné sprchovanie.

28.12.2017 07:00
otužovanie, žena, sprcha Foto:
Kedy sa sprchujete vy?
debata

Večerná sprcha môže pomôcť ľuďom trpiacim nespavosťou, mala by však prísť na rad hodinu a pol pred uložením sa do postele.

Americký denník The New York Times sa pokúsil nájsť odpoveď na otázku, či je vhodnejšie sprchovať sa pravidelne vždy ráno po prebudení, alebo radšej večer pred spaním. Väčšina odborníkov, ktorých denník oslovil, si myslí, že ráno. Podľa známeho newyorského dermatológa Garyho Goldenberga si síce ľudia myslia, že keď sa umývajú každý večer pred spaním, a ráno už nie, udržujú svoju pokožku čistejšiu ako keby to robili naopak – ale mýlia sa.

„Ľudia sa v noci zvyčajne potia. A keď sa ráno zobudíte, máte na koži všetok ten pot a tiež baktérie z posteľnej bielizne,“ hovorí Goldenberg a jednoznačne odporúča skôr ranné ako večerné sprchovanie. Okrem toho diskrétne pripomína, že „mnohí ľudia sa v noci oddávajú intímnym činnostiam, takže pre rannú sprchu existuje viacero dôvodov“.

Za ranné sprchovanie hlasuje aj klinická psychologička a expertka na ľudský spánok Janet K. Kennedy. Pridaná hodnota rannej sprchy je podľa nej aj v tom, že človeka rýchlo prebudí a „nakopne“ do ďalšieho dňa. Pre spravodlivosť však dodáva, že sprcha pred spaním môže výrazne pomôcť ľuďom, ktorí trpia nespavosťou. Ideálne pre nich je však podľa nej nesprchovať sa tesne pred spaním, ale zhruba hodinu a pol predtým, ako človek ide do postele.

Autorka článku Maya Salam priznáva, že celý život bola vyznávačkou večerného sprchovania. Nevedela si predstaviť, že by si ľahla do perín bez toho, aby zo seba „dostala špinu z celého dňa“. Na základe všetkých argumentov, ktoré vyzbierala od odborníkov na túto problematiku však zvažuje, že sa zaradí do tretej a tiež pomerne početnej skupiny ľudí, ktorí sa sprchujú aj ráno, aj večer.

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #koza

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....