Upravte si stravu, zatočíte s depresiou

Pozor na zimnú depresiu. Za častými poruchami nálad sa môže skrývať nesprávny životný štýl. Alkohol, káva, cukor či nedostatok vitamínov sa často podpisujú pod celkové duševné zdravie.

17.12.2017 14:00
víno, alkohol, antioxidanty Foto:
Pohárik kvalitného vína dokáže povzbudiť zmysly a zlepšiť náladu.
debata (9)

Len do nálady, inak je po nej

Pohárik kvalitného vína dokáže povzbudiť zmysly a zlepšiť náladu. Pri miernom popíjaní sa totiž v mozgu zvyšuje hladina hormónu šťastia, serotonínu. Pokiaľ to s alkoholom preženieme, nastáva opačný efekt. Koncentrácia serotonínu sa znižuje, čo sa prejaví smútkom, podráždenosťou a nervozitou. Podobné účinky majú aj iné „jedy“, ak sú prijímané vo vysokých dávkach, a to nikotín i umelé sladidlá.

Dočasne zlepšiť náladu dokáže aj rozumné popíjanie kávy. Ako však uvádza portál mindandbody.sk, pri dávke viac ako 700 mg nastávajú problémy. Uvedené množstvo viedlo pri zdravých študentoch a rovnako aj pri hospitalizovaných pacientoch k zvýšenému výskytu depresie. Pri ambulantne ošetrovaných psychiatrických pacientoch viedlo nadmerné užívanie kofeínu k spavosti, zníženiu celkovej energie a akútnym depresívnym epizodám.

Opatrne s cukrom, hrozí smútok

S vyšším výskytom pochmúrnych stavov sa spája kombinácia kofeínu a cukru. Výskumníci zisťovali nepriaznivé účinky spomínaných látok u dvadsiatich troch depresívnych osôb, ktoré mali počas jedného týždňa prestať piť kávu a užívať viac sacharózy (cukru). U časti pacientov, ktorým sa zlepšil stav, povolili lekári kávu, cukor a sladené nápoje, pričom druhej skupine podávali placebo. Výskum preukázal, že u približne polovice respondentov, ktorí začali znova piť kávu a konzumovať cukor, sa vrátili depresívne stavy.

Lepší jedálniček rozžiari dušu

Pokiaľ si chcete zachovať duševné zdravie, stavte na dopĺňanie vitamínov do stravy. Nedostatok vitamínov A, B a C môže zohrať dôležitú úlohu pri vzniku depresie. Vitamíny radu B, a to najmä B1, B2, B6 a B12, pomáhajú posilňovať nervový systém a zvyšovať odolnosť organizmu voči stresu. V prípade, že je vaša strava bohatá na uvedené látky, no i napriek tomu sa zvyšuje výskyt depresií, príčinou môžu byť viaceré ochorenia, ako napríklad Leak gut syndróm, známejší pod označením syndróm deravého čreva. Leak gut syndróm spôsobujú niektoré choroby zapríčinené výskytom baktérie Candida alebo črevnými parazitmi. Uvedeným zdravotným ťažkostiam je možné zabrániť užívaním prípravkov na detoxikáciu a upravou stravovacieho režimu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #nálada #duševné zdravie #zimná depresia

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...