Päť alternatív tampónov a vložiek

Vložky a tampóny - to už je taká klasika. Vedeli ste však, že k dispozícii je oveľa viac menštruačných produktov?

21.12.2017 11:00
tampón Foto:
Ilustračné foto.
debata

Menštruačný kalíšok

Menštruačný kalíšok existoval už v 30-tych rokoch minulého storočia. Ich výroba však bola čoskoro pozastavená, pretože k dispozícii nebol materiál. Malý kalíšok sa totiž vyrába zo silikónu. Výhodou tohto kalíška je, že máme slobodu pri pohybe aj cvičení. Vydrží dlho a keď ho správne zavedieme, vôbec ho nemusíme cítiť. K dispozícii sú rôzne veľkosti. Má však aj nevýhody. K tým patrí vkladanie – treba sa to naučiť. Vyprázdňovanie vo verejných toaletách môže byť problémom a žiaľ, možný je aj únik krvi. A, ak ho nesprávne zavedieme, nie je to príjemné.

Menštruačné nohavičky

Nohavičky so zabudovanými podložkami dodáva len málo dodávateľov. Ich výhodou je, že sú krásne a pohodlné a na noc nepotrebujeme žiadne iné produkty. Sú k dispozícii v rôznych štýloch a veľkostiach. Ak ich správne čistíme, vydržia nám dlho. A tu sú nevýhody: Po použití ich treba hneď vyprať a keď sme dlho preč, mali by sme mať ešte jedny na prezlečenie. Pri silnom krvácaní je možný únik krvi a zatiaľ ich možno objednať len cez internet.

Menštruačná hubka

Táto hubka je organická, čo znamená, že pochádza z mora a bola živou bytosťou. Jej výhodou je jednoduché zavedenie, vôbec ju necítime. Je z prírodného materiálu, možno ju opäť použiť a dokonca neprekáža ani pri sexe. Nevýhodou však je, že ju zakaždým treba umývať a hrozí syndróm toxického šoku.

Voľná menštruácia (bez vložiek)

Pri tejto metóde žena cíti, kedy sa presunie ďalšia dávka menštruačnej krvi a ide na toaletu, aby ju uvoľnila. Medzi dvoma presunmi teda netreba používať žiadne menštruačné produkty. Výhodou je práve toto. Ide o prírodnú metódu, vďaka ktorej sa lepšie naučíme spoznať vlastné telo.

Látkové vložky

Sú z bavlny s absorpčným jadrom. Možno si ich vlastnoručne ušiť, ale dostať ich aj kúpiť. Ich výhodou je, že dlho vydržia, ak ich správne a dôkladne čistíme, sú dostupné v rôznych možných formách, veľkostiach a farbách, ale majú tieto nevýhody: Úzky kontakt s vlastnou krvou, keďže ich treba zakaždým vyprať, treba tiež nájsť správnu formu, a nedajú sa rýchlo zohnať v drogérii – len v malých internetových obchodoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #silikón #menštruácia #bavlna #kalíšok #tampóny #vložky

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...