Pijete priveľa alkoholu? Otestujte sa!

Pohár vína po stresujúcom dni... Kedy prekračujeme hranicu konzumu a približujeme sa k hranici závislosti od alkoholu? Toto sú príznaky.

20.12.2017 07:00
alkohol, opica, opitosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Rodinná „tradícia“

Sú sklony k alkoholu dedičné? O tom špekulujú vedci už roky. V skutočnosti sa stále viac objavujú klinické dôkazy. Kto bol v rodine týraný alkoholikom alebo má podobné traumatické zážitky, môže mať väčšie riziko závislosti.

Pijete pravidelne

Alkoholičkou sa nestávate vtedy, keď sa zakaždým opijete do bezvedomia. Kto pije alkohol v pravidelných intervaloch, prispieva k tomu, že si telo a duša na alkohol vytvorí zvyk. Týmto štýlom sa rozvíja závislosť. Odborníci odporúčajú nepiť denne. Mali by sme mať dva až tri dni bez alkoholu. Dokonca ešte viac.

Máte problém, ak…

Ak už nepijete alkohol preto, že vám chutí, ale preto, aby „splnil svoju funkciu“, potom by ste sa nad sebou mali vážne zamyslieť. Overte si, či používate niektorý z týchto výrokov: „Pohár vína mi pomáha po hektickom dni.“ Alebo: „Potrebujem gin, inak nezaspím.“ Alebo dokonca: „Musím si pred párty vypiť, inak nemám náladu…“

Túžite po alkohole

Samozrejme, že sa tešíte na večeru a na víno. Alebo na gintonik s priateľmi. To nie je nič nezvyčajné. Ale ak cítite silnú túžbu po alkohole a spozorujete, že vaše myšlienky sa stále zatúlajú k tejto téme, mali by ste zbystriť pozornosť.

Máte abstinenčné príznaky

Ak máte tendencie k alkoholizmu, vaše telo reaguje zreteľnými abstinenčnými príznakmi. Chvenie, potenie, nočné kŕče alebo nevoľnosť sú príznaky, ktoré by ste nemali brať na ľahkú váhu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #závislosť #stres #abstinenčné príznaky #potenie

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...