Keď má muž chrípočku alebo... ako muži prežívajú chorobu

Ženy sa často sťažujú na to, že banálne prechladnutie premení muža na nepoužiteľné a usmoklené stvorenie, podľa jedného kanadského vedca ale pravdepodobne neoprávnene.

15.12.2017 07:00
chlap, muž, chrípka, prechladnutie, nádcha,... Foto:
Mužská chrípočka? Alebo je to naozaj taký zaťažkávajúci moment pre mužský organizmus?
debata (1)

Na mužské „chrípočke“ zrejme skutočne niečo je, napísal v správe o svojom výskume Kyle Sue z Memorial University of Newfoundland. Muži majú zrejme slabší imunitný systém ako ženy, súdi vedec. Sue chcel prísť to, či muži pri týchto stavoch skutočne trpia viac ako ženy, alebo či je to len mýtus. Analyzoval pri tom niekoľko vedeckých výskumov.

„Tie podľa mňa poukazujú na to, že muži majú v prípade obyčajných vírusových infekcií horných dýchacích ciest aj chrípky slabšie imunitnú reakciu,“ uviedol Sue v lekárskom časopise The BMJ, predtým známom ako British Medical Journal. Prejavuje sa to podľa neho horšími príznakmi choroby aj tým, že zotavenie trvá mužom až dvakrát dlhšie. Dospelým mužom častejšie v súvislosti s týmito virózami hrozí hospitalizácia a majú vyššiu mieru úmrtnosti.

Jedným z možných vysvetlení je, že ak sa muž cíti zle a zostane doma v bezpečí, chráni ho to pred predátormi. „Možno je teraz vhodná doba na to, aby boli zriadené priestory priateľské k mužom, vybavené ohromnými obrazovkami a polohovateľnými kreslami, kde sa muži budú môcť bezpečne a pohodlne zotavovať z vysiľujúcich príznakov ‚mužskej chrípky‘,“ uviedol Sue. „Dúfam, že až budú muži nabudúce kritizovaní, že preháňajú, budú môcť povedať: Pozri sa na tento výskum, ukazuje, že to nie je pravda!“

Nie všetci lekári a vedci ale so závermi kanadského výskumníka súhlasí. „Väčšina zásadných vedeckých dôkazov ukazuje na to, že chrípka nie je sexistická a nič také ako mužská chrípka neexistuje,“ uviedla šéfka organizácie britských praktických lekárov Helen Stokes-Lampardová. Uznala však, že niektoré výskumy naznačujú, že infekcia dýchacích ciest môžu silnejšie dopadať na mužov ako na ženy.

„Najlepšou radou pre každého je v každom prípade zostať doma, dopriať si dostatok tekutín a ak je to nutné, vziať si voľnopredajné lieky, napríklad tie s obsahom paracetamolu.“

A čo vaši chlapi?

Iveta, 28 rokov

Môj priateľ Šimon je typický príklad chlapa, ktorého zrazí na kolená už prvé zasoplenie. Niekedy mi je z toho smiešne, niekedy ma to dokáže vytočiť do nepríčetnosti. Keď som chorá ja, príde sa čas od času spýtať, či niečo nepotrebujem. Párkrát mi uvaril čaj, ale nákup som musela vyriešiť, samozrejme, ja. Však som bola doma, lebo som si vzala voľno v práci, povedal mi vtedy. Keď však chytí chrípka jeho, celý svet by sa mal točiť len okolo neho. Asi to máme ako ženy zabudované v sebe, skrátka sa o tých chlapov postaráme. Hoci to obskakovanie má aj u mňa svoje hranice. Našťastie u Šimona žiadna choroba netrvá dlhšie ako pár dní. To sa ešte dá zniesť.

Jana, 44 rokov

Môj manžel neznáša lekárov. Urobí všetko preto, aby k nim nemusel zájsť. Vrátane toho, že sa bude tváriť, že všetko je v najlepšom poriadku, hoci mu tečie z nosa a kašle a má zapálené a červené oči. Takže niekedy by som uvítala, keby trošku viac myslel na seba. Lebo takéto správanie mi príde niekedy celkom hazardujúce voči vlastnému zdraviu. Naposledy sme sa pre to aj pohádali. Chodil do práce tri dni s horúčkou. Napokon som to bola ja, kto ho „dokopal“, aby si konečne nasadil lieky a zašiel k lekárovi, ak to neprejde. Neprešlo a musel brať antibiotiká. Takže snáď pochopí, že toto hrdinstvo je niekedy zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #muž #zdravie #imunita #chrípka #reakcia

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...