Čaje, ktoré pomôžu pri endometrióze a bolestivej menštruácii

Ženy, ktoré trpia silnými menštruačnými bolesťami, alebo dokonca endometriózou, často nevedia, ako si pomôcť.

11.12.2017 11:00
žhľavový čaj, čistenie, zápal Foto:
Ilustračné foto.
debata

Endometrióza je nezhubné, ale chronické ochorenie žien vo fertilnom veku, pri ktorom sliznica dutiny maternice, takzvané endometrium, „vycestuje“ aj mimo tejto dutiny. Zdržiava sa prevažne v oblasti brucha (vo vaječníkoch, čreve…). V niektorých prípadoch sa tieto ložiská nachádzajú aj v pľúcach a obličkách. Správajú sa podobne ako bunky maternice – sú regulované hormónmi a podliehajú cyklu. Spustia krvácanie, ktoré jednoducho neodtečie, čo môže viesť k cystám, zrastom, zápalom a jazvám, mnohé treba chirurgicky odstrániť a dokonca môžu spôsobiť neplodnosť. Endometrióza nie je bezbolestná. Počas menštruácie trpia ženy silnými menštruačnými bolesťami, čím sú vyradené z bežného života. Kto sa nechce spoľahnúť na hormóny, musí nájsť iné spôsoby.

Alchemilkový čaj s malinovými listami

Alchemilkový čaj sa používa pri mnohých ženských problémoch. Malinové listy zas pôsobia upokojujúco a protikŕčovo. Zalejte mix – po lyžičke z oboch čajov litrom horúcej vody a čaj pite počas celého dňa. Lepší účinok docielite, ak budete túto kúru absolvovať od prvého dňa menštruácie až do ovulácie, a to denne. Potom si dajte pauzu.

Žihľavový čaj s rebríčkom a nechtíkom

Žihľava pôsobí detoxikačne, rebríček je protizápalový a antispazmodický, ale reguluje tiež metabolizmus a nechtík uvoľňuje kŕče a reguluje cyklus, pretože obsahuje estrogénovú účinnú látku, ale je sporné, či vôbec pri endometrióze pomôže. Radšej sa najprv poraďte s lekárom a prípadne nechtík vynechajte. Zmiešajte žihľavu, rebríček a nechtík z lekárne a dve lyžičky tejto zmesi zalejte vriacou vodou. Nechajte 20 minút lúhovať. Pite denne aspoň jednu šálku, dva až tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #ovulácia #menštruácia #kŕče #alchemilka #endometrióza

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...