Menštruácia: Toto pomáha pri výkyvoch nálad

Smutná, nevrlá a hysterická. Raz za mesiac sa premieňame na príšeru. Ale dá sa tomu zabrániť alebo tieto pocity zmierniť. S týmito tipmi.

06.12.2017 09:30
menštruácia, menštruačné bolesti, perióda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nadúvanie a výkyvy nálad

Nie sú to len prsia, ktoré bolia, ale aj vyrážky, ktoré sa náhle zjavia na lícach a brade, bolesti hlavy a chrbta, nadúvanie a hnačky, nekontrolovateľný hlad, zavodnenie organizmu… Cítime sa odpudzujúco… Ale nie každá žena trpí rovnako intenzívne počas „svojich dní“. Niektoré nemajú pred a počas menštruácie žiadne príznaky. Tvoria však menšinu. Prečo ženy počas menštruácie trpia silnými výkyvmi nálad, vedci dodnes jednoznačne nevysvetlili.

Čo pomôže?

Šport
A to aj v prípade, že sa na to vôbec necítite… Cvičenie počas menštruácie sa postará o rozptýlenie a stimuláciu endorfínov. Počas „našich dní“ sa hormónmi šťastia potrebujeme doslova predávkovať.

Autogénny tréning
Áno, samy seba môžeme naprogramovať. Ak máte nanič náladu a cítite sa hrozne, ľahnite si na chrbát a začnite si postupne vedome uvoľňovať všetky svalové skupiny. Formulujte pozitívne výroky typu: Som sexi. Cítim sa príťažlivo. Alebo „Dnes sa chcem na všetko tešiť“. Hoci to znie šialene, zaberá to. Pri menštruačných ťažkostiach pomáha aj joga.

Zdravo žiť
To by sme mali, samozrejme, stále. Ale práve počas menštruácie platí: Menej alkoholu, kávy, cukru a nikotínu. Dôvod je prozaický: Budeme sa lepšie cítiť.

Strava
Počas menštruácie by mali ženy dbať na stravu bohatú na dôležité vitamíny, minerály a nenasýtené mastné kyseliny. Podľa štúdie univerzity v Massachusetts trpeli ženy, ktoré cielene užívali vitamín D, vápnik a vitamín B6 menej a cítili sa oveľa lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autogénny tréning #menštruácia #endorfíny #výkyvy nálad

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....