S otužovaním začnite postupne, myslite pritom aj na vyváženú stravu

Ak sa chcete počas zimy vyhnúť nachladnutiam a virózam, môžete skúsiť otužovanie.

06.12.2017 07:00
otužovanie, žena, sprcha Foto:
S otužovaním začnite doma v sprche.
debata

Práve to posilňuje našu iminitu. Ak sa robí správne, je pre naše telo veľmi prospešné. Skôr, než začnete, treba sa oboznámiť z jeho zásadami. Tie nájdete napríklad aj na stránke združenia Ľadové medvede.

"Otužovanie je naozaj veľmi zdravé, zlepšuje krvný obeh v celom tele, vďaka nemu sme odolnejší voči vírusom, pomáha našej pokožke, a tiež – pri zachovaní pravidelnosti – vplýva na našu psychiku, napríklad lepšie vyrovnávanie sa so stresom. S otužovaním treba začať postupne, malými krokmi,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová. Začať by sme mali doma. "Najlepšie je začať v sprche, vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať a na konci vždy používať studenú vodu. Dĺžku aj intenzitu môžeme postupne predlžovať a zvyšovať,“ dodáva Béderová.

Otužilci majú vyššie kalorické požiadavky, ktoré by mali byť naplnené. Preto strava v období, kedy sa venujete otužovaniu, musí spĺňať isté kritériá. Pri pobyte vo vode chladnejšej ako 4°C ľudské telo spotrebuje 400 kalórií za 1 minútu na udržanie telesnej teploty, čo je pre organizmus obrovská záťaž.

Treba pamätať najmä na bielkoviny, ktoré nájdeme v mliečnych produktoch, strukovinách či mäse. Pozor si treba dávať aj na príjem tekutín a minerálov. "Z vitamínov sú dôležité napríklad C,A,B,E a D. Mali by sme ich prijímať z ovocia a zeleniny. Je tiež dobré používať kvalitné oleje, napríklad repkový olej,“ dodáva odborníčka. Denná dávka dvoch lyžíc repkového oleja pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej, ktorá je v našej strave nedostatočne zastúpená. Tuky sú koncentrovanou formou energie a chránia nás pred tepelnými stratami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #vitamíny #zima #otužovanie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...