Muži, pozor na to, koľko cukru denne zjete! Trpí tým vaša psychika

Ak muži konzumujú priveľa cukru, neškodia len svojej postave. Negatívne sa to podpisuje aj na ich psychike.

01.12.2017 09:30
tučný muž, nadváha, hmotnosť Foto:
Fíha, priberáte a priberáte?
debata

Nadmerná konzumácia cukru má neblahý vplyv na mužskú psychiku, tvrdí to aktuálna štúdia, po ktorú sa podpísali vedci z „University College London“ a zverejnili ju v magazíne „Scientific Reports“. Vyplýva z nej, že vďaka nadmernej konzumácii cukru sú muži náchylnejší k depresii.

Bolo zistené, že muži, ktorí konzumujú priveľa koláčov, čokolád či pijú sladené nápoje sú viac sužovaní poruchami psychiky či úzkostnými stavmi ako tí, čo majú konzumáciu cukru pod kontrolou.

vedci zverejnili aj konkrétne čísla: Muži, ktorí denne zjedia viac ako 67 gramov cukru, majú v priebehu piatich rokov o 23 percent väčšie riziko, že ich postihne prychické ochorenie v porovnaní s tými, ktorí skonzumujú menej ako 39,5 gramu cukru za deň. Dôvody, prečo sa tak deje, jasné nie sú.

Podľa odporúčaní WHO by mal dospelý človek skonzumovať maximálne 6 čajových lyžičiek cukru denne (25 gramov), priemerná spotreba v Európe je omnoho vyššia – 24 lyžičiek denne. (Pritom 100 gramová čokoláda obsahuje v priemere 60 gramov cukru, liter sladeného nápoja v priemere 110 gramov cukru).

Pre potreby spomínanej štúdie vedci analyzovali údaje o 7 000 osobách, ktoré celé desaťročie podávali informácie o zdravotnom stave a životnom štýle ako aj o konzumácii cukru. Vzhľadom na množstvo prijatého cukru sa následne rozdeľovali do ďalších sledovaných skupín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #nadváha #cukor

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...