Praktické tipy ako rýchlo zaspať bez liekov!

Nedostatok spánku škodí srdcu, pleti aj psychike. No ako zaspať, keď sa vám nedarí a hodiny zo spánku vám nechcene odoberá deprimujúce pozeranie do plafóna?

12.11.2017 17:00
spánok, relax, oddych Foto:
Riadené dýchanie pred spaním ma sedatívny účinok.
debata (1)

Nešportujte

Ak chcete dobre správať, budete musieť oželieť večerné tréningy. Šport je totiž dvojsečnou zbraňou. V dopoludňajších hodinách a krátko poobede zaručuje kvalitný nočný spánok, no večer telo nabudí a zaspať môže byť naozaj komplikované. Ak chcete kvalitne spať, tak sa vyhnite intenzívnej fyzickej aktivite aspoň tri hodiny pred odchodom do postele.

Domáca narkóza

Nejde o žiadne zakázané látky ani chémiu. Neuveriteľne spoľahlivý trik na zaspávanie je takzvaná teória 4 – 7 – 8. Ide o prácu s dychom a je tak úspešná, až sa jej začalo hovoriť domáca narkóza. Trik je v riadenom dýchaní. Pri nádychoch a výdychoch počítajte. Nádych trvá štyri sekundy. Zadržte dych na sedem a osem sekúnd vydychujte. Ide o dvojaký efekt. Samotné riadené dýchanie ma sedatívny účinok, no okrem toho sa sústredenosť prenesie na počítanie a dýchanie, nie na úlohy, prácu a myšlienky, ktoré vás rušia. Zaspíte extrémne rýchlo.

Opustite posteľ

Ak sa vám nepodarí zaspať do 15 minút, neležte v posteli ďalšie hodiny. Vstaňte a dajte sa do práce. Niečo porobte, začnite si čítať, upracte a o desať minút sa vráťte naspäť. Ak to nepomôže, postup opakujte. Uvidíte, že rozhodne zaspíte skôr, akoby ste sa len dve hodiny prehadzovali.

Potápačský efekt

Skúste si ponoriť tvár na 30 sekúnd do studenej vody. Zdá sa to vtipné, ale spomalí to metabolizmus a celkovo upokojí tep aj organizmus. Aktivujete totiž ochranný systém, cicavcov. Po ponorení do studenej vody sa organizmus automaticky snaží prepnúť do núdzového režimu a šetriť energiu, čo v konečnom dôsledku zamedzuje možnosti utopenia. V kúpeľni možno tento trik využiť pre lepšie zaspávanie.

Opakujte si detskú riekanku

Obvykle fungujú tak jednoduché veci, že nás ani nenapadne ich použiť. Opakovanie riekanky zakotví myseľ. Nepustí do nej myšlienky z vonka, ktoré vás otravujú. Navyše sa po čase začnú k riekanke vytvárať obrazy a tie vás pomaly ale isto zoberú do ríše snov. Uspávanky totiž fungujú nielen na deti a nielen vtedy, ak ich prednáša niekto iný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #nespavosť #nedostatok spánku

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...