Prečo sme v určitých časoch počas dňa ťažšie a tučnejšie?

Vedeli ste, že v priebehu dňa môže váha kolísať a zvýšiť sa aj o tri kilogramy? Prečo sme v určitých časoch ťažšie?

14.11.2017 11:00
váha, strava, šiška, jablko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Máte niekedy pocit, že večer ste tučnejšia a ťažšia ako ráno, krátko po prebudení? Nebojte sa. Žiadnym magickým spôsobom ste nepribrali v priebehu dvanástich hodín šesť kilogramov. V skutočnosti počas dňa váha niekoľkokrát kolíše. Upozornila na to aj fitness blogerka, ktorá prostredníctvom instagramu ukázala, ako sa líši veľkosť jej žalúdka ráno a večer. „Večer máme samozrejme plnší žalúdok ako skoro ráno. Nie je to nič, prečo by sme sa mali cítiť zle, či previnilo,“ zvestovala Lauren Ticker vo svojom príspevku. Let, cyklus, zlá strava – to všetko vedie k nadúvaniu a pocitu, že večer sme ťažšie ako pred niekoľkými hodinami. Aj speváčka Rihanna nedávno uviedla, že svoj outfit volí podľa toho, ako práve vyzerá. „Mám chudé a tučné dni,“ vysvetlila. „A nemá to nič spoločné s tým, ako sa stravujem, pretože jem vždy rovnako.“

Prečo sme ráno štíhlejšie ako večer

V skutočnosti je večerný prírastok hmotnosti medicínsky vysvetliteľný. Počas noci trávi náš žalúdok jedlo. Preto je pre kvalitný spánok lepšie, keď pred odchodom do postele nejeme nič mastné. Okrem toho sa telo dehydruje. Preto je skoro ráno štíhlejšie a ľahšie. Telesná hmotnosť ženy môže v priebehu dňa stúpnuť aj o 2–3 kilogramy. Neznamená to však nárast telesného tuku, ale odráža to výživu a životný štýl.

Ak večer konzumujete sacharidové a slané jedlá, uloží si vaše telo tekutinu. Na druhý deň ráno budete o čosi ťažšia. Navyše, nezabúdajte ani na hormonálne zmeny. Ak sa vajíčko neoplodní, hladina progesterónu v tele klesne a začne menštruovať. Ako vedľajší účinok poklesu progesterónu sa v bunkách ukladá viac vody, čo spôsobuje aj nadúvanie.

Čo to všetko pre vás znamená?

Odkaz, aby ste sa často nevážili, ale pozornosť venovali radšej pohybu a pravidelnému, zdravému stravovaniu. Snažte sa o vyformovanie postavy a o to, aby ste vyžarovali šťastie. Verte, je to oveľa, oveľa zmysluplnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #žalúdok #progesterón #váha #menštruácia #nadúvanie

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...