Toto sú najznámejšie „beztukové“ potraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálnom lístku.
Chutný lekár
Pravidelná konzumácia už len jedného jablka denne pomôže výrazne znížiť hladinu cholesterolu v krvi. O vašu kondíciu sa rovnako postarajú aj ďalšie účinné látky v ňom obsiahnuté, a to riboflavín a pyridoxín. Prvá menovaná látka známa skôr pod označením vitamín B2 je dôležitá pre krvotvorbu a lepšiu využiteľnosť sacharidov. Pyridoxín (vitamín B6) je dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy. Okrem vitamínov sa jablká pýšia aj obsahom minerálnych látok, ako sú zinok, fosfor a draslík.
Ak zelenina, tak surová
Nielen jablká sa môžu pochváliť nulovým obsahom tuku. Zo zeleniny je voľbou číslo jeden vodný melón, ktorý obsahuje až osemdesiat percent vody a vitamíny C a A. Áčko podporuje imunitný systém, zlepšuje zrak a pomáha v boji proti voľným radikálom. Do redukčných diét sa hodí najmä brokolica. Táto protirakovinová bomba obsahuje menej ako 1 gram tuku na sto gramov potraviny. Výborným tipom na skvelé jedlo bez tuku je kombinácia dusenej brokolice s grilovanými kuracími prsiami. Skvelá voľba do diéty. Podobne je na tom aj fazuľa. Ak si sledujete cukor v krvi, chutná strukovina je ideálnou voľbou. Vysoký obsah vlákniny sa postará o zníženie hladiny glukózy v krvi. V prípade, že je z dôvodu nadúvania pre vás „priveľkým sústom“, stačí ju nechať na niekoľko hodín postáť vo vlažnej vode a viackrát prepláchnuť.
Doplňte aj živočíšne bielkoviny
Pokiaľ si potrpíte, aby vo vašom jedálničku dominovali živočíšne potraviny, vaječné bielka a cottage cheese sú tou správnou voľbou. Obsahujú vysoký obsah proteínov, vďaka ktorým zásobujú svaly kvalitnými aminokyselinami. Tie sú potrebné na rast svalov najmä v období intenzívnejšieho cvičenia. Čistá svalová hmota bez prebytočného telesného tuku dokáže rýchlejšie spaľovať energiu a naštartovať metabolizmus.