Prečo ženy dávajú prednosť bielemu vínu?

Niekto má radšej červené, iný biele a ďalší zas ružové. Zdá sa, že ide len o obyčajnú záležitosti chuti. Nie je to úplne tak: chuť je mimoriadne zložitým javom, ktorý sa rodí zo vzájomného pôsobenia našich génov, nášho životného štýlu a kultúry. Podľa jedného výskumu dávajú ženy prednosť bielemu vínu, napísal denník La Repubblica.

08.11.2017 13:00
K ementálu biele víno, ku kačici červené Foto:
Gény nie sú všetko a chuť môže ovplyvňovať aj kultúra.
debata (3)

Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorú koordinoval Alberto Bertelli z Milánskej univerzity a Roberto Barale z univerzity v Pise. Na výskume sa podieľali štyri univerzity a výskumné centrá nielen v Taliansku, ale aj v Nemecku a v Českej republike. Výsledky publikoval časopis Scientific Reports.

Citlivosť voči horkej chuti. Keď ochutnávame potraviny, ako je zelenina alebo čokoláda, a porovnáme naše pocity s pocitmi iných ľudí, zisťujeme, že sa naša citlivosť voči horkej chuti líši. Túto skutočnosť preukázali už dávnejšie štúdie. „Gény pre horkú a sťahujúcu chuť boli už identifikované a vieme, že ich máme všetci,“ vysvetľuje Alberto Bertelli. Čo sa však deje, keď ochutnávame červené víno?

Tím vedcov preto sledoval 300 Talianov a 300 Čechov, ktorí mali ochutnať červené, veľmi telnaté víno. Pokusné osoby potom opísali subjektívne pocity pri ochutnávke. Vedci následne obe skupiny podrobili genotypizácii pre gény horkej chuti. „Inak povedané, pri našej štúdii sme sa snažili pochopiť rôzne spôsoby prejavu týchto génov alebo spôsob, ako sa tieto gény prejavujú,“ spresňuje Bertelli. „Z analýz vyplynulo, že u žien je náchylnosť cítiť horkú a sťahujúcu chuť viac rozvinutá, inými slovami, sú citlivejšie voči sťahujúcej chuti. To vysvetľuje, prečo väčšina z nich dáva prednosť bielemu vínu,“ konštatuje vedec.

Keď vedci obe skupiny porovnávali, ukázalo sa, že Taliani sú viac citliví na horkú chuť, nezávisle od toho, aké majú gény. A to znamená, že aj kultúra zohráva zásadnú úlohu pri určovaní osobnej chuti. „Ak sme my Taliani menej citliví voči horkej chuti, mali by sme piť oveľa viac červeného vína ako populácia zo severu Európy. Vieme však, že to je práve naopak,“ konštatuje Bertelli. „To možno hovorí o vplyve rôznej kultúry a rôzneho životného štýlu. Naša hypotéza je teda taká, že gény nie sú všetko a chuť môže ovplyvňovať aj kultúra,“ dodáva.

Táto štúdia je prvým krokom na ceste výskumu toho, či kultúrne faktory môžu reálne ovplyvňovať genetiku a v tomto prípade aj chuť horkého. „Musíme zdôrazniť, že také výskumy treba ešte prehĺbiť a nezabúdať pritom, že umiernená konzumácia vína je typickou charakteristikou stredomorských krajín a zvlášť Talianska,“ uzatvára Bertelli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #výskum

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...