Pozor, dámy! Z tejto nevinnej pochúťky sa rýchlo priberá

Chudnete? Tak v tom prípade si dajte pozor na kečup.

04.11.2017 17:00
hranolky, kečup Foto:
Kečup je obľúbenou pochúťkou pri konzumácii hranoliek. Vedzte však, že veľa zdravia v tejto kombinácii nenájdete. A reč nie je len o hranolkách.
debata

Samý cukor

Nevinná maškrta, ktorá vhodne dochucuje hlavné jedlá a niektoré druhy šalátov, v sebe neskrýva len paradajky, ale celý rad zdraviu škodlivých látok. Na prvý pohľad vyzerá ako zahustená šťava z paradajok. Základ kečupu skutočne tvoria rajčiny, lenže nielen to. Ďalšou typickou zložkou tejto pochúťky je rafinovaný cukor alebo kukuričný sirup.

Pre predstavivosť, jedna polievková lyžica kečupu obsahuje viac cukru ako kúsok čokoládovej sušienky. Kečup sa vyrába z prevarených paradajok spolu s veľkým množstvom cukru. Jemne kyslá chuť zeleniny sa vyvažuje sladkastou príchuťou cukru, alebo spomínaného kukuričného sirupu. Ten je na rozdiel od prírodného sladidla vyrábaného z repy plný fruktózy, ktorá silne zaťažuje pečeň.

Zbytočná energia

Sto gramov kečupu obsahuje približne 25 g sacharidov, z čoho až 22 g tvorí práve cukor. Ak by ste čakali, že na tomto dochucovadle bude predsa len niečo zdravé, opak je pravdou. Kečup má asi len 1 % bielkovín a žiaden tuk. Jeho varením sa ničia aj ostatné vitamíny, najmä kyselina askorbová (vitamín C). V malom množstve sa zachováva vitamín A a antioxidant lykopén, ktorý je vhodný ako prevencia proti rakovine prostaty, prsníka a žalúdka. V prepočte na kalórie má sto gramov tohto výrobku rovných 100 kcal. Pre porovnanie, približne rovnaká hmotnosť čokolády alebo jeden veľký hamburger má 390 kcal.

Kedy spoznáte kvalitu

Kvalitný kečup by mal byť vyrobený aspoň z 200 gramov paradajok na 100 gramov výrobku. Nižšia hmotnosť zeleninovej zložky sa často nahrádza zahusťovadlami a škrobom. Veľkú opatrnosť pri výbere kečupu je potrebné venovať aj obsahu soli. Štandardne sa akceptuje menej ako jeden gram na 100 gramov hmotnosti. Veľa lacných kečupov však toto číslo prekonáva aj dvojnásobne. Hlavnou zložkou soli je minerálna látka sodík, ktorá vo veľkom množstve spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku. Prijímanie väčšieho množstva sodíka v potrave má tiež za následok viazanie vody v tele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #sacharidy #priberanie #cukor #kečup

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...