Odsledovať príjem kalórií vám pomôžu aj etikety na výrobkoch

Ak ste nastavení na zdravý životný štýl, mali by ste vedieť, že na etiketách nájdete dôležité informácie, ktoré vám pomôžu vo vašom snažení.

01.11.2017 11:00
Kalórie spočítané presne! Na chudnutie... Foto:
Ak počítate kalórie, nezabúdajte sledovať etikety na výrobkoch.
debata

Etiketa je veľmi dôležitá súčasť každého výrobku. Poskytuje množstvo potrebných informácií pre spotrebiteľa. Na základe etikety máte možnosť zvoliť si taký výrobok, ktorý vám najviac vyhovuje chuťou aj zložením. Etiketa zároveň informuje aj o energetickej hodnote výrobku. To znamená, že si môžete pozrieť koľko energie – kalórií si doprajete a aké je to množstvo z odporúčaného denného príjmu. Keďže základom zdravého životného štýlu je rovnováha v prijatých a spálených kalóriách, môžete si regulovať nielen príjem ale prispôsobiť tomu aj výdaj.

Pestrosť a vyváženosť jedálneho lístka v spojení s pohybom je ten najlepší recept pre vašu pohodu. Ani extrémne obmedzenie sacharidov, delená strava či iné recepty nemusia byť tou najlepšou voľbou. Každá živina zohráva v organizme svoju úlohu. Preto sa radšej držte hesla – všetko s mierou.

„Výrobcovia nealkoholických nápojov sa podieľajú na množstve samoregulačných aktivít, ktoré prispeli od roku 2000 k celkovému zníženiu kalórií v nápojoch o takmer 12 percent. Každá kalória sa dnes počíta a napriek tomu že príjem z nápojov predstavuje len 3 percentá, aj my hľadáme spôsoby ako môžeme rozšíriť tradičnú ponuku nápojov o nápoje s nižším alebo žiadnym obsahom kalórií a tým znížiť energetický príjem,“ hovorí výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Morvai.

Čo Slováci z nealhokolických nápojom pijú najradšej? Celková spotreba nealkoholických nápojov na Slovensku minulý rok vzrástla o približne 3 percentá. Najsilnejším segmentom, ktorý tvorí takmer polovicu objemu nápojov, sú čisté minerálne a pramenité vody, tie vzrástli o 4 percentá na 365 miliónov litrov. Najžiadanejšia je perlivá minerálna alebo pramenitá voda, ktorá tvorí až 80 percent celkovej spotreby.

"Trendy udáva spotrebiteľ a je to jednoznačne smerom k zdravej výžive a pridanej hodnote nápoja. Vidíme to najmä na rastúcej spotrebe minerálnej a pramenitej vody, nízkokalorických nápojov, či ovocných štiav. Čiže môžeme povedať, že v kurze je kvalitná hydratácia, s obsahom vitamínov a minerálov, menej kalórií, prírodné sladidlá, absencia konzervačných látok, výťažky z bylín, proteíny, podpora trávenia avšak pri zachovaní určitej príchute nápojov,“ hovorí Lucia Morvai.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #kalórie #etiketa

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...