Vyrážky na zadku? Takto sa ich rýchlo zbavíte!

Nie, tak to skutočne nepotrebujeme. Prečo sa vôbec tvoria, ale predovšetkým: ako sa ich čo najrýchlejšie zbavíme?

07.11.2017 07:00
zadok, žena Foto:
Zadok predsa nebudete skrývať.
debata

Pravdaže, nikto nepotrebuje vyrážky. Prekážajú nám na tvári, na chrbte… Ale na zadku? Tam tiež nemusia byť! Síce ich vidno len zriedka (na plavárni alebo pri sexe), predsa sú na obtiaž.

Ako vznikajú?

Niekedy sú pupienky na zadku príznakmi ľahkej alergie. Možno, že ste začali používať nový čistiaci prostriedok, alebo ste si nevyprali spodnú bielizeň bezprostredne po kúpe. Vyrážky môžu spôsobiť aj chemické zvyšky – umelé zmäkčovadlá alebo farbivá. Zvážte pri ďalšej kúpe čistiaci prostriedok, vhodný pre alergikov. Okrem toho by ste pri kupovaní sukne či nohavíc mali dôkladne preštudovať štítok. Ďalší dôvod, ktorý sa môže skrývať za vznikom týchto nepríjemných vyrážok, je príliš tesné oblečenie. Môžu to byť nielen nohavičky, ale aj nohavice. Ak sú príliš úzke, zadok je vystavený silnému treniu a podráždeniu. A vyrážky sú na svete.

Ako sa ich zbavíme?

V žiadnom prípade by ste ich nemali vytláčať! Riziko zanesenia baktérií do mini raniek je príliš veľké, môže zapríčiniť zápal. Vzhľadom na to, že zadok nemá kontakt s čerstvým vzduchom, a namiesto toho len zápasí s trením, zapálené pupienky by sa liečili ešte pomalšie. Zadok treba vyčistiť miernym čistiacim gélom, prípadne peelingom a naniesť zinkovú masť alebo tinktúru proti akné. O pár dní by vyrážky mali zmiznúť.

Keratóza pilaris: Koža ako strúhadlo

Niekedy to nie sú vyrážky, ale skutočne podráždená koža. Názov tejto neinfekčnej poruchy kože je keratosis pilaris a vzniká z nadprodukcie keratínu. Koža je drsná a má biele alebo červené bodky. Ak vás toto ochorenie trápi, musíte si zadok pravidelne natierať. Vysušujúce antivyrážkové tinktúry sú v tomto prípade zlá metóda!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohavičky #zápal #zadok #vyrážky #baktérie #keratóza

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...