Spoločensky aktívna? Vytancujte si krajšiu postavu

Pred pár rokmi to bol fenomén televíznych súťaží, ktorý vrátil do pozornosti slovenskej verejnosti kurzy spoločenských tancov. Pochopili sme, že ovládať waltz či tango sa zíde na nejednom podujatí. Viete však, že tanec dokáže veľa aj ako športová aktivita?

28.10.2017 17:00
tanec Foto:
Tanec je výborný prostriedok na to, aby človek, či už schudol, alebo si vyformoval postavu.
debata

Nejeden tanečný kurz sa začína pozvánkou na ples či plánmi na svadbu. Nájdu sa aj takí, ktorí sa pokúsia oprášiť spomienky z „venčeka“ alebo skrátka si chcú pripomenúť krásne staré časy, keď bol tanec stelesnením noblesy a akejsi vzájomnej úcty medzi pohlaviami. Už v úvode spomenuté televízne súťaže však neraz ukázali, že spoločenský tanec dá telu poriadne zabrať. Spojiť teda príjemné s užitočným a popri ovládaní jednotlivých krokov vytrénovať a posilniť telo vôbec nemusí byť zlý nápad.

Prepotené košele aj svalovica

"Spoločenský tanec má obrovský význam pre formovanie postavy,“ hovorí tanečnica Mirka Kosorínová z RETRO Sport & Wellness. Ocenia ho podľa nej najmä ženy, pretože pri pohybe sa zapájajú partie, na ktorých im často veľmi záleží. „V tanci sa precvičujú boky, stehná či lýtka. Celkovo sa pri ňom zapája svalstvo, ktoré pri iných cvičeniach nevyužívame. Ide najmä o vnútorné svaly, brušné aj sedacie,“ vymenúva. Netreba zabúdať ani na chrbát a chrbtové svalstvo. Pravidelnou aktivitou sa zlepšuje držanie tela a postoj človeka. Podľa Kosorínovej sa však benefity pretavia aj do psychického stavu. „Absolventi kurzov chodia vystretí a zároveň nadobudnú akési zdravšie sebavedomie,“ myslí si.

Niekto by mohol oponovať, čo je vlastne na spoločenskom tanci fyzicky náročné. Až na samotnom kurze pochopia mnohé páry či jednotlivci, že elegantné kĺzanie sa po parkete dá zabrať. „Najmä mužov zaskočí, keď končia tréning s prepotenou košeľou a odchádzajú úplne mokrí. Čudujú sa, že ani vo fitku sa takto nezapotia. Je to skrátka kombinácia nových pohybov – zapájajú sa svaly, ktoré dovtedy človek väčšinou nezapájal – a snaha o správne držanie tela, ktorá dá zabrať aj skrytým svalom. Tanec je výborný prostriedok na to, aby človek, či už schudol, alebo si vyformoval postavu,“ pokračuje Kosorínová.

Od vláčneho waltzu k divokému tangu

Tanečná lektorka upozorňuje, že si treba uvedomiť, koľko neprirodzených pohybov pri tancovaní človek robí a tým pádom zapája svalstvo úplne novým spôsobom. „Pohyb panvy, pohyb bokov, v latinsko-amerických tancoch našľapovanie na špičky, či napríklad pohyb dozadu pre ženu – to nie sú prirodzené pohyby. Na začiatku sa asi každý musí pripraviť na to, že si užije svalovicu. U niekoho zmizne po pár lekciách, inému sa môže pripomínať aj niekoľko týždňov,“ opisuje priebeh kurzu Kosorínová. Aj preto sa však väčšina tanečných kurzov pre začiatočníkov riadi istými pravidlami. Lektori štartujú s pomalšími tancami, ako je anglický waltz. K nemu sa následne pridáva veľmi podobný viedenský valčík, kde je už tempo o niečo rýchlejšie. Zo štandardných tancov je posledné na rade tango s quick-stepom. „V latinsko-amerických tancoch sa pripravte najprv na rumbu, prípadne cha-chu, aby ste sa postupne mohli prepracovať k divokej sambe alebo vášnivému pasodoble. Sú technicky náročnejšie, ale vyžadujú si aj kondíciu, ktorú nadobudnete až po pár hodinách v tanečnej škole,“ vysvetľuje Mirka Kosorínová. Osobne odporúča spojiť tanec aj s doplnkovými aktivitami, ako je joga, pilates či rozličné strečingové techniky, na kondičku zase radí beh. Potom bude „boj s vlastným telom“ omnoho jednoduchší.

Drevo? Každé dokáže plávať!

Najmä muži, ale aj veľa žien má pocit, že zhora im nebol nadelený talent k ladným tanečným pohybom. Samozrejme, predispozície máme rôzne. Podľa bývalej profesionálnej tanečnice sa však dokáže naučiť tancovať každý. „V škole, kde pôsobím, sme mali už stovky, možno tisícky ľudí. Prichádzajú k nám väčšinou takí, ktorí nevedia tancovať. Prídu, aby sa to naučili. Ešte sa nestalo, že by niekto odchádzal bez osvojených základov,“ hovorí neochvejne Kosorínová. „Pravda je, že niekomu to trvá pár týždňov, inému dlhšie. Niekto potrebuje kroky vysvetliť matematicky, iný to zase musí vnímať, vidieť, odpozerať. Podceňovať nemožno ani povahu človeka, tiež podmieni veľa vecí pri učení sa pohybov. Možno nie každý dokáže byť parketový lev, ale základy spoločenského tanca pod správnym odborným vedením určite zvládne každý,“ myslí si.

Práve odborný školený lektor je pri hodinách veľmi dôležitý. Ak ich vedie správne, popri výučbe elegantného umenia pohybu na parkete môže byť nápomocný aj zdravotne. „Tanečné hodiny sú dostupné aj ako isté formy rekonvalescencie. Posilňuje sa totiž pri nich svalstvo okolo kĺbov, kostí. Nedávno sme mali na kurze pána, ktorý mal po operácii kolena. Dôležité je, aby takúto aktivitu posvätil lekár, zatiaľ čo lektor dbá na to, aby sa tanečník nezranil alebo si neublížil. Také niečo je vo všeobecnosti v tanci zriedkavé. Ak dochádza k zraneniam, deje sa to skôr na súťažiach,“ upozorňuje Kosorínová.

A čo tak medaila?

Ako bývalá profesionálna tanečnica veľmi dobre Mirka Kosorínová vie, že tanečný šport je náročný. Zároveň však láska k pohybu a nadšenie z neho dokáže mnohých motivovať práve k tomu, aby sa rozvíjali, prípadne v nich prebudí súťaživého ducha. Ani po tridsiatke a ako parketový začiatočník sa nemusíte vzdávať sna na tanečnú súťaž či zdokonaľovanie sa. „Určite sa spoločenské tance nemusia v našom živote odohrať len počas jedného kurzu. Niekto ho absolvuje a potom občas opráši kroky na svadbe či plese, niekoho to dovedie k pravidelnej návšteve tanečných klubov. Možné je aj súťažiť. Organizujú sa amatérske či rozličné seniorské podujatia,“ odkazuje Kosorínová. Aj v prípade, že budete umenie testovať len na spoločenských akciách, však myslite na to, že tanec má prinášať radosť a mali by ste si ho užiť. Záverečná rada od lektorky teda znie, kúpte si kvalitné tanečné topánky. „V nich dokážem pretancovať aj celú noc, kým klasické podpätky ma ničia už po polhodine. Dnes je výber črievičiek s uzatvorenou špičkou a pätou veľký a hodia sa aj k plesovým róbam. Určite ich dámam odporúčam.“

Koľko stojí spoločenský tanec?

  • ceny kurzov sa rôznia, no desaťtýždňový kurz spoločenského tanca sa v Bratislave začína už na sume 69 eur, v regiónoch je suma ešte nižšia.
  • ak máte záujem o vedenie lektora bez ďalších účastníkov, môžete si zaplatiť individuálne hodiny, cena väčšinou štartuje na sume 25 eur za hodinu s profesionálnym tanečníkom, ak ste sami. Ako pár si priplatíte o pár eur viac.
  • lepšie tanečné topánky stoja približne od 100 eur vyššie. Ich kvality však určite na parkete oceníte. Amatérski tanečníci začiatočníci si však vystačia na kurze aj s vlastnou spoločenskou obuvou. Mala by byť pohodlná.
  • ak vás tanec chytí a rozhodnete sa absolvovať aj rôzne amatérske súťaže, pripravte sa na poplatky za štartovné, ale tiež za cestovanie, prípadne kostýmy.

Hopsať a chudnúť?

Momentálne už existuje aj forma tanečných kurzov, kde sa spoločenský tanec stáva tak trochu cvičením. Ide o lekcie bez partnera, na ktoré sa ľudia môžu prihlásiť sami. Netancujú sa v tanečných topánkach. Už rozcvička obsahuje nejakú konkrétnu choreografiu. Tú sa musí skupina naučiť a trénuje ju celú hodinu. Je to dynamická forma tanečného cvičenia, pri ktorej sa spaľujú tuky, formuje sa postava. Celá hodina sa odohráva v intenzívnom tempe a končí sa strečingom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mirka Kosorínová #fitnes #ženský magazín MiA #formovanie postavy #spoločenský tanec

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...