Hlasné telefonovanie či zvuk tlačiarne v práci? Aj preto spíme horšie

Hluk nemusí vždy viesť k poškodeniu sluchu, napriek tomu na nás vplýva veľmi negatívne.

30.10.2017 13:00
žena, odmietnutie, sluch, nepočúva, hluk,... Foto:
Priveľa hluku nepoškodzuje len sluch.
debata

Hluku sme v dnešnej dobe vystavovaní nepretržite, čo má značný vplyv na naše zdravie. Na fakt, že dôležitú úlohu zohráva náš subjektívny pocit, čo sa hluku týka, upozornil aj výskum tímu z Rakúskej spoločnosti pre pracovnú medicínu.

Hluk nemusí vždy viesť k poškodeniu sluchu, napriek tomu na nás vplýva veľmi negatívne. Spomeňte si na váš deň v kancelárii – otvorenej – kde musíte počúvať hlučné telofonovanie kolegu či nepretržitý zvuk zapnutej tlačiarne. O poškodení sluchu síce nie je reč, ale tieto zvuky negatívne ovplyvňujú napríklad naše neskoršie zaspávanie.

V skutočnosti aj menej hlasné, ale nepretržité zvuky spôsobujú trvalý stres a môžu viesť k ochoreniu. Vzhľadom na to, ako veľmi subjektívne človek hluk okolo seba vníma, podľa toho ho ovplyvňuje. Pri nepretržitom hluku je človek podráždený, zvyšuje sa jeho agresivita a tým pádom telo začne vylučovať viac stresového hormónu. Krvný tlak stúpa, tep takisto. Ak takéto stavy pretrvávajú, môžu mať veľmi neblahý vplyv na naše zdravie. Okrem narušeného spánku hrozí porucha koncentrácie a následne sa zvyšuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Hluk poškodzuje zdravie v oveľa širšom spektre, než sú len poruchy sluchu. Znížiť hluk na pracovisku – to je výzva, s ktorou by sa mali zamestnávatelia popasovať. V práci človek prežíva väčšiu časť dňa a zvukmi by nemal byť tlačený do stresu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #stres

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...