Ukáž jazyk a ja ti poviem, aký máš problém

Vyplazte na seba jazyk do zrkadla. Rôzne druhy povlakov či hrudiek, ktoré ho pokrývajú, dokážu prezradiť akým zdravotným problémom trpíte. Toto sú najčastejšie z nich.

22.10.2017 14:00
škrabka, jazyk, halitóza Foto:
Najviac baktérií v ústnej dutine nie je na zuboch, ale na jazyku.
debata

Čierny nevadí, červený áno

Jemný, ružový, bez hrudiek, vyrážok a povlaku. Ak má jazyk tieto znaky, nemusíte sa príliš obávať o svoj zdravotný stav. Sfarbený do jahodovo červenej farby naznačuje nedostatok železa a vitamínu B12. Podobne, aj keď je “pokrčený”, zvrásnený. Poukazuje na dehydrovaný organizmus a nedostatočnú ústnu hygienu, čo sa môže premietať do kazivosti zubov vrátane silného zápachu. Ak má jazyk výrazne čiernu farbu, nemusí to ihneď znamenať otravu alebo iný druh intoxikácie. Skúste si spomenúť, čo ste posledných dvadsaťštyri hodín konzumovali. Takto sfarbený jazyk prezrádza vašu slabosť často siahať po cigaretách, prípadne po kofeínových nápojoch, vrátane kávy. V priebehu dvoch dní bez cigariet alebo väčšieho množstva kávy by sa farba jazyka mala dostať do normálu.

Prezradí takmer všetko

Väčšiu pozornosť je dobré venovať bielym “hrudkám”, alebo škvrnám na jazyku. Vo väčšine prípadov signalizuje kvasinfové infekcie. Biele škvrny, resp. biely povlak rovnako prezrádza poškodenie imunitného systému antibiotikami. O niečo nebezpečnejšie môžu byť často opakujúce sa krvácajúce ranky, ktoré by mohli byť znamením nádorového ochorenia ústnej dutiny. Naopak, strach nie je na mieste, ak má jazyk bežné hrudky bez zápalov. Takzvaným hrboľatým jazykom trpí približne 14 % populácie v Spojených štátoch amerických a nie je signálom žiadnych zdravotných problémov.

Zotrite si jazyk

V mnohých prípadoch rôzne povlaky na jazyku neprezrádzajú problémy so zdravím, ale iba nedostatočnú ústnu hygienu. Podľa odborníkov totiž najviac baktérií v ústnej dutine nie je na zuboch, ale na jazyku. Dentálni hygienici odporúčajú venovať zvýšenú pozornosť udržiavaniu čistoty celého prostredia ústnej dutiny. Po dôkladnom vyčistení zubov kefkou a medzizubných priestorov niťou je nutné dôkladne zotrieť škrabkou “zhluky” baktérií a slín z koreňa jazyka. Celý proces je dobré zavŕšiť antibakteriálnou vodou, ktorá môže na niekoľko hodín obmedziť tvorbu rôznych druhov povlakov na jazyku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #infekčné choroby #ústna hygiena #sfarbenie jazyka #intoxikácia

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....