Spíte zle? 3 tipy vám môžu pomôcť

Ležíte v posteli a spánok nie a nie prísť. Čo ešte môžete vyskúšať?

18.10.2017 15:00
spálňa, spánok, nespavosť, vstávanie, budík Foto:
Trápia vás problémy so zaspávaním.
debata

Žiaden tlak

Ak prežívate obdobie, kedy práve trpíte nespavosťou, nie je to určite nič príjemné. Ale nemusíte hneď samú seba dostať z tohto dôvodu pod tlak. Skúste sa v živote len trošku „stíšiť“, váš životný štýl nastavte na pokojnejší „level“, doprajte psychike relax. Fyzická aktivita je vítaná, ale nie tesne pred spaním. Nenúťte sa do spánku, ak sa vám nechce. Nechajte telo, nech sa uspí samé. Uvidíte, že ak zmeníte aspoň sčasti životný štýl, zaspávanie bude bezproblémovejšie.

Myšlienky vám nedajú spať

To je bežný jav, ak je toho na vás priveľa. Hoci ležíte v posteli a pociťujete únavu, myšlienky vám nedajú zaspať. Skúste malý trik – spíšte ich všetky na papier a pokúste sa prísť na riešenie. Inak sa ich zrejme nezbavíte. Napíšte si možnosti, ako ich na druhý deň či v najbližšej dobe skúsite riešiť. Upokojíte myseľ a myšlienok sa tak môžete zbaviť. Zaspíte s dobrým pocitom, že máte plán.

Psychohygiena pred spaním

Nielen deti, aj dospelí potrebujú svoje rituály, ktoré im pomáhajú pred spaním. Ak si vaše telo navykne na jasný postup – teplý čaj po sprche, čítanie knihy či počúvanie hudby na upokojenie, nastaví sa na uspávacie rituály a nebude sa spánku brániť. Kofeínu, alkoholu, ale aj ovociu či cvičeniu tesne pred spaním sa vyhnite. O surfovaní na internete ani nehovoriac, okrem pretlaku informácií na váš pokojný spánok útočí aj modré svetlo, ktoré na mozog pôsobí povzbudivo a tým pádom odďaľuje príchod očakávaného spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #nepokoj #myšlienky #psychohygiena

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...