Probiotiká nesvedčia len tráveniu. Sú cestou ku krásnej pokožke!

Lekár ich zvyčajne odporučí, ak vám predpíše antibiotiká. Probiotické kultúry či doplnky výživy v podobe probiotických tabliet však prekvapia svojou všestrannosťou.

13.10.2017 09:00
jogurt, probiotiká, výživa Foto:
Probiotiká sa často nachádzajú v mliečnych výrobkoch, ale ich koncentrovanejšiu podobu získate v lekárni.
debata (1)

Vedeli ste, že probiotiká prospievajú aj vašej pokožke a celkovému vzhľadu? Pokojne ich môžete nazvať aj ako pomocníkov starostlivosti o pleť. Dôvod je jasný. Veľmi podobným spôsobom, ako probiotiká fungujú pri úprave a zlepšení trávenia a odbúraní škodlivých látok v našom tráviacom systéme, uplatňujú sa aj navonok.

Tým, že ich pravidelne konzumujeme, vytvárame správnu bakteriálnu flóru v zažívacom sytéme a znižujeme počet a intenzitu zápalových procesov v tele. Umožňujeme nášmu tráviacemu systému, aby zužitkoval cenné vitamíny či látky z jednotlivých potravín a jedál. Probiotiká tak prospievajú telu zvnútra, ale rovnaké sa následne pretaví aj do našej „externej“ podoby.

Zdravé trávenie je totiž jedným zo základov toho, aby v dobrom stave zostala aj naša pokožka. Niektoré vedecké prieskumy potvrdili, že probiotiká sa podieľajú na tvorbe kolagénu v pokožke a pomáhajú tak k udržaniu jej elasticity a pevnosti. Tiež pôsobia protizápalovo a tak dokážu pokožku uchrániť čiastočne pred účinkami slnečného žiarenia.

Užívaním probiotík môžete zlepšiť stav aknóznej pokožky, ale tiež obmedziť problémy ako je rosacea či psoriáza. Tieto látky sa podieľajú aj na zlepšení hojenia kože a znížení jej citlivosti v prípade precitlivej kože.

Probiotiká môžeme prijímať napríklad zo stravy – sú často obsiahnuté v zakysaných mliečnych výrobkoch, ale nájdete ich aj v kyslej kapuste, kombuche či šaláte kimchi. Potom sú však na trhu dostupné aj probiotiká v lekárni, ktoré môžeme užívať ako doplnky výživy. Ich výber je dobré konzultovať s odborníkom.

1 debata chyba

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....