Jablko je zázrakom jesene! Vedeli ste, že pozitívne vplýva aj na mozog?

Je čas zdravých a chutných jabĺk, bol by hriech nedopriať si jedno denne.

10.10.2017 09:00
jablko, jablká Foto:
Jabĺčka sú zdravým darom jesene.
debata (5)

Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že prítomnosť niektorých špecifických látok v ovocí či zelenine dokáže pozitívne vplývať na naše zdravie. Jablko je presne takým kúskom. Dostupné ovocie je tou pravou voľbou pre naše zdravie.

V jablku sa nachádzajú polyfenoly, flavonoidy a karotenoidy – ide o silné antioxidanty s protizápalovým účinkom. Niet divu, že výskumy potvrdzujú, že pravidelnou konzumáciou jabĺk znižujeme riziko rakoviny, astmy, cukrovky aj kardiovaskulárnych porúch.

Množstvo vzácnych látok a vitamínov v jablkách sa líši nielen od odrody, ale zvyšuje sa aj ich dozrievaním. Priskoro pozbierané jablká majú preto menej účinných látok ako plody zrelé. Je dobré ich konzumovať najmä počas ich sezóny – čo je práve teraz. Ich tepelnou úpravou sa vzácne látky v nich obsiahnuté redukujú.

Aké benefity môžu dodať nášmu telu? Obsahujú betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C. Sú bohaté aj vitamíny skupiny B a vitamín E. Z ďalších látok má významné zastúpenie draslík, fosfor, horčík, chlór, síra, vápnik, meď a zinok. Šťava z jabĺk sa môže miešať so zeleninovými šťavami. Užitočná je pri horúčkach a zápaloch, ale aj pri redukcii hmotnosti.

Čo ste možno nevedeli je fakt, že jablká pozitívne vplývajú aj na činnosť ľudského mozgu, dokonca znižujú pravdepodobnosť Alzheimera, čo zdôraznil napríklad výskum z roku 2009 zverejnený v časopise „Journal of Alzheimer’s Di­sease“. Jablková šťava obmedzuje vytváranie látky s názvom amyloid beta – ktorá je zložkou tkz. „senilných ložísk“ v mozgu, ktoré boli v značnej miere pozorované u pacientov so spomínanou chorobou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #jeseň #jablko

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...