Ako zatočí céčko s chorobami

08.10.2017 16:00
paradajky, rajčiny, zelenina
Paradajky nám dodajú dostatok vitamínu C po celý rok. Autor:

Koniec leta so sebou prináša predzvesť prechladnutia a chrípok. S dostatočným príjmom vitamínu C sa však týmto chorobám môžeme ľahko vyhnúť. Viete, ktoré potraviny ho obsahujú najviac?

Do boja s baktériami

Vitamín C nazvaný tiež kyselina askorbová je jednou z mála látok, ktoré si ľudský organizmus nedokáže vyrobiť sám. Pomáha bojovať nielen proti vírusovým ochoreniam, ale taktiež i proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať rôzne druhy nádorových ochorení. Zohráva tiež kľúčovú úlohu pri celkovej podpore imunitného systému a ľudské telo stimuluje k produkcii kolagénu. Kolagén je bielkovina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie kostí, tkanív a ovplyvňuje kvalitu kože. Tepelným spracovaním potravín sa vitamín C znehodnocuje, a preto sa odporúča konzumácia zdrojov, ktoré sú ľahko konzumovateľné v surovom stave. Najviac céčka štandardne obsahuje ovocie a zelenina.

Netreba megadávky

Odporúčané denné dávky tejto živiny sa líšia od pohlavia, veku, gravidity, či vykonávanej fyzickej práce. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR u detí v rozmedzí 1 – 14 rokov sú odporúčané hodnoty vitamínu C na úrovni 60 – 100 mg denne. Dospievajúca mládež ho potrebuje prijať približne o dvadsať miligramov viac. Pracujúce ženy 100 – 120 mg céčka denne v závislosti od náročnosti práce. Tehotné a dojčiace ženy by mali denne prijať o cca 30 mg tejto látky viac. Pracujúcim mužom úrad navrhuje konzumovať do 130 mg vitamínu C, mužom ktorí prácu nemajú postačí sto miligramov tejto živiny.

Skúste prírodu, nie doplnky

Vysokým obsahom vitamínu C sa pýši červená paprika, za ňou nasleduje kiwi, ktoré sa môže pochváliť 70 mg na jeden stredne veľký kus. Výborným zdrojom tohto vitamínu sú všetky druhy hrozna, pohár hroznovej šťavy obsahuje v priemere 50 – 70 mg C vitamínu. V tomto prípade je však potrebné rátať s vyššou energetickou hodnotou, nakoľko hrozno obsahuje veľa jednoduchých cukrov. Výborný vitamínový profil majú tiež paradajky a jahody, ktoré vám dodajú 58 mg vitamínu C zo 100 gramovej porcie tohto chutného sezónneho ovocia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #vitamín C #prevencia #ovocie #nachladnutie #chrípka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Popremýšľajte nad príčinou vysokého krvného tlaku, lieky odložíte.
Sused má síce nové auto, ale nemá...

+ Chcete znížiť hmotnosť, ale na tanier si nakladáte porcie za dvoch.
Podarí sa vám ušetriť...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk