Do boja s baktériami
Vitamín C nazvaný tiež kyselina askorbová je jednou z mála látok, ktoré si ľudský organizmus nedokáže vyrobiť sám. Pomáha bojovať nielen proti vírusovým ochoreniam, ale taktiež i proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať rôzne druhy nádorových ochorení. Zohráva tiež kľúčovú úlohu pri celkovej podpore imunitného systému a ľudské telo stimuluje k produkcii kolagénu. Kolagén je bielkovina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie kostí, tkanív a ovplyvňuje kvalitu kože. Tepelným spracovaním potravín sa vitamín C znehodnocuje, a preto sa odporúča konzumácia zdrojov, ktoré sú ľahko konzumovateľné v surovom stave. Najviac céčka štandardne obsahuje ovocie a zelenina.
Netreba megadávky
Odporúčané denné dávky tejto živiny sa líšia od pohlavia, veku, gravidity, či vykonávanej fyzickej práce. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR u detí v rozmedzí 1 – 14 rokov sú odporúčané hodnoty vitamínu C na úrovni 60 – 100 mg denne. Dospievajúca mládež ho potrebuje prijať približne o dvadsať miligramov viac. Pracujúce ženy 100 – 120 mg céčka denne v závislosti od náročnosti práce. Tehotné a dojčiace ženy by mali denne prijať o cca 30 mg tejto látky viac. Pracujúcim mužom úrad navrhuje konzumovať do 130 mg vitamínu C, mužom ktorí prácu nemajú postačí sto miligramov tejto živiny.
Skúste prírodu, nie doplnky
Vysokým obsahom vitamínu C sa pýši červená paprika, za ňou nasleduje kiwi, ktoré sa môže pochváliť 70 mg na jeden stredne veľký kus. Výborným zdrojom tohto vitamínu sú všetky druhy hrozna, pohár hroznovej šťavy obsahuje v priemere 50 – 70 mg C vitamínu. V tomto prípade je však potrebné rátať s vyššou energetickou hodnotou, nakoľko hrozno obsahuje veľa jednoduchých cukrov. Výborný vitamínový profil majú tiež paradajky a jahody, ktoré vám dodajú 58 mg vitamínu C zo 100 gramovej porcie tohto chutného sezónneho ovocia.