Kate Winslet sa neváži. Dobré dôvody, prečo ju nasledovať!

Herečka Kate Winslet uviedla, že sa už 12 rokov nepostavila na váhu. Robí dobre! Tu sú dôvody, prečo ju nasledovať!

12.10.2017 11:00
debata
Pomáha trpezlivosť... Foto: SHUTTERSTOCK
váha, vážiť sa, chudnúť, diéta Pomáha trpezlivosť...

Hollywoodska hviezda Kate Winslet v rozhovore k svojmu novému filmu „The Mountain Between Us“ porozprávala o scéne, v ktorej ju ťahal Idris Elba na rieke. „Bolo to preňho ťažké. Ale neviem presne, aké ťažké, pretože ja som sa už dvanásť rokov nevážila.“ Winslet sa v ostatných rokoch zmestila do šiat veľkosti 38 a 40, kupovala už aj 42-ku. „To však nemá nič do činenia s tým, či sa cítim fit,“ uviedla.

Prečo váha veľa nepovie

Stále viac odborníkov zo sveta fitness radí, aby sme sa nevážili rovnako, ako to robí Kate Winslet. Podľa ich názoru by sme mali skôr klásť dôraz na fitness a flexibilitu, a nebyť tak extrémne fixovaní na chudnutie. Rich Tidmarsh, osobný tréner špičkových atlétov a osobnosť fitness scény, v rozhovore pre Independent: „V skutočnosti by ste tréningom nemali odbúravať kilogramy, ale udržiavať si váhu – a napriek tomu byť štíhly, pretože telo sa formuje.“

Keď budeme vďaka športu zdravší a vo forme, odbúrame aj telesný tuk – ale zároveň vytvoríme novú svalovú hmotu. Svaly síce nie sú ťažké ako tuk, ale vďaka svojej vyššej hustote vážia asi o 15 percent viac v rovnakom objeme. Znamená to, že na váhe nepostrehneme zmenu. V konečnom dôsledku teda budeme vážiť ešte o trochu viac ako pred začiatkom trénovania.

Namiesto sústredenia sa na úbytok na váhe pri cvičení, väčšiu pozornosť by sme mali venovať výkonu. Dať si napríklad za cieľ spraviť viac brušákov, dlhšie vydržať pri plankingu, zabehnúť viac kilometrov alebo zvýšiť váhu počas silového tréningu.

Tidmarsh odporúča:

„Budovanie svalovej hmoty je to najdôležitejšie. Pretože v kombinácii so stravou, ktorá obsahuje viac proteínov a menej sacharidov, je to záruka zdravého a krásneho tela.“ Pripomeňme, že základným kameňom pre svaly sú bielkoviny – denne potrebujeme aspoň gram na kilogram telesnej hmotnosti. Najlepším časom na ich príjem je do 45 minút po silovom tréningu (tzv. anabolická fáza). Odporúča sa mäso, mlieko, vajíčka, fazuľa či šošovica.

Naše telo začína pracovať a odbúravať tuk. Opasok na nohaviciach v každom prípade zatiahnete viac, ako doteraz – aj keď vám váha neukáže menej. Okrem pozitívnych zmien na svojej postave si ešte všimnete:

Váš postoj tela sa zlepšil
Stres sa zmiernil, získali ste energiu a pozitívne vyžarovanie
Zvýšená schopnosť koordinácie
Zvýšená hustota kostí

Zbohom moja milá váha?

Znamená to, že sa už nikdy nemusíme postaviť na váhu? Hlúposť! Samozrejme, že má zmysel raz za pár týždňov „hodiť očko“ na jazýček váhy. Nemusíme však obsesívne každý deň kontrolovať, či sme zhodili nejaké to „deko“. Strata telesného tuku a zlepšenie zdravotného stavu sú oveľa dôležitejšie ciele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #bielkoviny #váha #svaly #koordinácia #telesný tuk

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....