Tampón aj v noci. Áno či nie?

Ako dlho môže ostať tampón vo vagíne? Zo zdravotných dôvodov ho treba vymeniť skôr, ako sa celkom nasaje.

11.10.2017 17:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Tampón - slávny valček so šnúrkou už pomáha aj liečiť Ilustračné foto.

Lekári odporúčajú: Osem hodín, to je maximum. Pretože čím dlhšie v tele ostáva, tým väčšie je riziko, že sa rozvinie tzv. syndróm toxického šoku.

Tampón cez noc

Syndróm toxického šoku spôsobený baktériou staphylococcus aureus sa síce vyskytuje extrémne zriedka, ale keď sa už vyskytne, postihuje predovšetkým ženy a dievčatá, ktoré používajú vysokoabsorpčné tampóny počas mesačného krvácania. K symptómom ochorenia patrí zvýšená teplota, bolesti hlavy, nevoľnosť a vracanie, hnačka, závrat, nízky krvný tlak, bolesti svalov a kožné vyrážky.

Tampón naplnený krvou

V podstate neškodná baktéria sa vo vaginálnej flóre v zanedbateľnom množstve nachádza u tretiny žien. Len jedno percento jeho kmeňov produkuje jed, ktorý spúšťa syndróm toxického šoku. Avšak baktéria sa musí množiť. A k tomu ľahko dôjde, keď je tampón naplnený krvou a zostáva vo vagíne príliš dlho.

V noci radšej nie

Práve z tohto dôvodu lekári odporúčajú vyhnúť sa tampónom počas noci. Práve tie ženy, čo si pospia viac ako osem hodín, by sa mali vyhnúť riziku infekcie. Zdravšou alternatívou je menštruačný kalíšok, ktorý možno bez váhania nosiť až dvanásť hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vagína #menštruácia #tampón #kalíšok #syndróm toxického šoku

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....