Zázrak ukrytý v kvapke vody

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí si dopĺňajú pitný režim iba minerálkami? Potrebné minerálne látky má v sebe aj obyčajná pitná voda.

05.10.2017 17:00
pitný režim, voda, zdravý životný štýl Foto:
Obyčajná voda z kohútika dodá telu všetky potrebné minerály.
debata

Zdravie pre kosti i zuby

„Pitná voda je významným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú pre život človeka nevyhnutné, esenciálne, pretože organizmus si ich sám nevie vytvoriť a musia byť prijímané potravou a vodou,“ uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podľa úradu sú v pitnej vode v iónovej forme, teda dokonale rozpustené a ľahko vstrebateľné i využiteľné stopové prvky, a to vápnik, horčík, fosfor, fluór. Tie sa podieľajú na stavbe kostí, zubov a membránových štruktúr buniek. Voda má v sebe i bohaté zastúpenie sodíka a draslíka, ktoré ovplyvňujú reguláciu vodnej a elektrolytovej rovnováhy. Nájdete tam však aj významné enzýmové katalyzátory zinok, meď, selén, a mangán. Železo ukryté vo vode sa postará o transport kyslíka v krvi, jód a chróm zase o hormonálne funkcie.

Čím tvrdšia, tým lepšia?

Minerály sa do vody dostávajú prirodzeným spôsobom z geologického podložia, cez ktoré voda prechádza. Môžu sa do vody aj cielene pridávať, tak ako tomu bolo v našej republike až do roku 1993. Takzvaná fluoridácia pitnej vody bola úradmi ukončená z dôvodu príjmu fluoridov z iných zdrojov, a to potravín či dokonca zubnej pasty. Známy je aj postup tzv. rekarbonizácie, to je zvýšenie tvrdosti vody, ktoré prichádza do úvahy pri veľmi mäkkých vodách. Voda je tvrdá vtedy, ak zjednodušene povedané, obsahuje dostatok vápnika a horčíka. „Stanovuje sa titračnou metódou a vyjadruje sa v jednotkách mmol/l. Vápnik a horčík sa do vôd dostávajú vylúhovaním vápencov a dolomitov, preto sa tvrdosť vody v rôznych geologických oblastiach často líši,“ vysvetľuje úrad.

Calcium aj na vysoký tlak

Ako uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva, vápnik má v tele človeka unikátne postavenie. Plní funkciu základnej stavebnej zložky kostí a zubov, je nevyhnutný pre prenos nervových vzruchov, kontrakcie svalov a zrážanlivosť krvi. Nedostatočný príjem vápnika je spojený so zvýšeným rizikom výskytu osteoporózy, obličkových kameňov, hypertenzie, ochorení ciev srdca a mozgu a inzulínovej rezistencie. Odporúčaná denná dávka vápnika pre dospelú populáciu SR sa pohybuje v rozmedzí 1000 – 1600 mg/deň.

Mg nielen na nervy

Horčík je ďalší významný minerál potrebný pre ľudské zdravie. Je potrebný na tvorbu viac ako 350 bunkových enzýmov, ktoré sú nevyhnutné v energetickom metabolizme. Nevyhnutný je pre normálny tonus ciev a citlivosť na inzulín, je potrebný pre prenos nervových vzruchov. Nízke hodnoty horčíka sa zisťujú pri hypertenzii, ischemickej chorobe srdca, diabete 2. typu a pri metabolickom syndróme. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelú populáciu SR sa pohyb uje v rozmedzí 300 – 420 mg/deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #minerálna voda #tvrdosť vody #minerály

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...