Čierny kmín – jedna z najzdravších rastlín, o ktorej sa nevie!

Patrí k najstarším liečivým rastlinám. Jej semiačka sa už od čias Egypta vyvažovali zlatom. Obsahujú viac ako sto telu prospešných látok, no v našich končinách sa o nej príliš veľa nevie.

04.10.2017 14:30
shutterstock 81922288 Foto:
Medzi liečivé rastliny patrí aj čierna rasca.
debata

Návrat černuchy

Čierny kmín, černucha, egyptská rasca, to všetko sú pomenovania pre Nigellu Sativu. Rastlinu, ktorá má za sebou viac ako 2000 rokov liečivých účinkov. Semená čiernej rasce sú hojne používané v Stredomorí, v Indii, ale aj na blízkom východe a je oprávnene považovaná za jednu z najsilnejších liečivých rastlín vôbec. Traduje sa, že samotný prorok Muhammad sa o nej vyjadril ako o rastline, ktorá dokáže vyliečiť všetko okrem smrti. U nás sa semienka černuchy až tak nepoužívali a dnes preto zažíva svoj zlatý vek. Na mnoho baktérií a parazitov rezistentných voči liekom účinkuje ako blesk.

Všetko čo telo potrebuje

Zaujímavosťou čiernej rasce je, že obsahuje dodnes nie celkom identifikované látky, ale rozhodne nie škodlivé. Prináša však absolútny komplex toho, o čom sa dnes hovorí ako o látkach dlhovekosti, zdravého života, či energie. Stačí spomenúť len beta sitosterol, kyselinu palmitovú, kyselinu stearová, kyselinu olejovú, linolovú, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vápnik, železo, meď, zinok, a fosfor… Všetko dobré dôvody na to dať si lyžičku.

Do chrípkovej sezóny pripravený

Nejde len o samotné výživné látky. Čierna rasca preukázateľne štartuje imunitný systém, zvyšuje produkciu kostnej drene, telo detoxikuje a účinkuje ako pri bolestiach hlavy, tak aj zubov, pomáha prekonať nachladnutie aj infekcie, likviduje parazity. Ukazuje sa ako vhodný doplnok pri liečbe autoimunitných ochorení, dokonca sa robia štúdie o jej schopnosti pomáhať ľuďom s rakovinou. Práve vďaka vysokému obsahu protirakovinovej zlúčeninu beta-sitosterol. Astma aj bronchitída sa s ňou zvládajú ľahšie, chrípka sa vás nemusí ani dotknúť a navyše je skvelé korenie na sychravejšie dni. Nepodporuje len telesnú, ale aj duševnú obranyschopnosť. Upokojuje nervový systém a odstraňuje únavu. Konzumovať sa môžu priamo semienka, alebo sa užíva v podobe oleja.

Významný ženský pomocník

Aj o čiernej rasci platí, že počas tehotenstva je vhodné sa jej vyhnúť. Hlavne pre účinky na hladké svalstvo. Ak teda čakáte prírastok, tento zázrak si musíte odoprieť. Avšak vynikajúcim pomocníkom je hneď po pôrode. Podpisuje sa na zvýšení toku materského mlieka a mimo gravidity stimuluje a upravuje menštruačný cyklus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #liečivé rastliny #čierny kmín #černucha #egyptská rasca

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...