Pospať si popoludní? Prospeje to telu či neprospeje...

Názory sa rôznia. Niekto tvrdí, že už pár minút popoludňajšieho spánku nám dokáže dodať energiu a naštartovať naše telo nanovo, iní si myslia, že vôbec nie je pre telo vhodný.

28.09.2017 11:00
spálňa, spánok, spiaca žena, feng šuej Foto:
Zdriemnuť si popoludní môže mať svoje benefity pre telo.
debata (3)

Ako píše britský Daily Mail odvolávajúc sa na viaceré vedecké štúdie, popoludňajší spánok v dĺžke od 30 do 60 minút sa neodráža na lepšom fungovaní mozgu, zlepšení pamäte alebo emocionálnej stabilite, ako sa doteraz tvrdilo.

Vedci dokonca zašli ďalej, keď hovoria, že popoludňajší spánok je vyslovene nevyhovujúci pre tých, ktorí trpia v noci nespavosťou. Práve popoludňajšia siesta im totiž môže narušiť spánkový rytmus ešte viac.

Napriek tomu však spánok popoludní má pre telo význam. A to potvrdzujú ďalšie štúdie, ktoré realizovali výskumné tímy napríklad na obyvateľoch krajín ako Grécko či Španielsko, kde sa kedysi siestovalo celkom bežne.

Nástupom modernejšej éry a tiež pracovného času, ktorý zlikvidoval v mnohých mestách siestu, sa však ukázalo, že výrazne stúplo riziko kardiovaskulárnych chorôb či riziko úmrtnosti vo všeobecnosti. Platilo to však pre národy, kde bolo takéto spanie zvykom. V končinách, ako sú tie naše, sa podobné zmeny nepotvrdili. Pravdepodobne aj vzhľadom na to, že vychádzame z iného biorytmu a denný „posilňujúci“ spánok nebol u nás nikdy až taký bežný.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #choroba #Telo #únava #spánok

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...