Hormóny, ach, tie hormóny! Ako ovplyvňujú našu váhu?

Stravujete sa ukážkovo a pravidelne športujete, no napriek tomu nechudnete? Pozrite sa s nami na to, ako hormóny ovplyvňujú našu váhu.

27.09.2017 13:00
váha, hmotnosť, výživa, meter, obvod pása,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Náhle priberiete, napriek tomu, že ste v strave nič nezmenili a boli ste si zabehať. Alebo jete menej a menej športujete a napriek tomu sa váha hýbe rýchlejšie, ako inokedy. Asi sú to hormóny!

Menštruácia – priberanie

Dobrý príklad súvislosti medzi hormonálnou rovnováhou a našou váhou, je náš cyklus. Počas ovulácie telo produkuje ako bláznivé progesterón (podporuje oplodnené vajíčko pri uhniezďovaní v maternici) a pripravuje na tehotenstvo. Naše telo dočasne ukladá vodu. Stáva sa ťažším.

Na 15. až 17. deň cyklu nás prepadne vlčí hlad – naše telo sa pripravuje na možné tehotenstvo a preplní sa estrogénom. Šetríme kalórie namiesto toho, aby sme ich spaľovali. Až potom, keď telo spozoruje, že vajíčko nebolo oplodnené (18 – 21. deň cyklu), začne energiu spaľovať. 22. až 28. deň sa môžeme radovať. Hladina estrogénu klesá, teraz zaplavuje naše telo progesterón. Nadúvanie, zadržiavanie vody a spomalený metabolizmus môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti aj o dva-tri kilogramy.

Ale nie je to len cyklus, ktorý rozhoduje o tom, či priberáme alebo chudneme. Do hry sa primiešavajú aj iné hormóny, inak by to bolo príliš jednoduché. Tieto majú vplyv na našu váhu:

Inzulín

Reguluje hladinu glukózy v krvi. Prepravuje v prvom rade cukor do buniek, potom sa premieňa na energiu. Reguluje ale aj spaľovanie tukov a určuje, či priberáme alebo chudneme. Ak chceme udržať produkciu inzulínu v normálnych hraniciach, mali by sme obmedziť konzumáciu cukru. Sladkosti zvyšujú hladinu inzulínu, spôsobujú okamžité nabitie energiou. Má to však aj svoje nevýhody, únava na seba nenechá dlho čakať a naše telo si znova začne pýtať cukor.

Leptín

Je proteohormón, najvplyvnejší hormón tela, ktorému podliehajú ostatné hormóny, bunky a aj mozog. Produkuje naše tukové tkanivo. V kombinácii so športom ale leptín získava schopnosť bojovať proti telesnému tuku.

Grelín

Ľudovo nazývaný hormón hladu. Uvoľňuje sa zo žalúdka, zvyšuje pocit hladu, spomaľuje metabolizmus a obmedzuje schopnosť tela spaľovať tuky. Keď sa hladina tohto hormónu v tele zníži, prestaneme pociťovať vlčí hlad. K hormonálnej regulácii pomáhajú proteíny a balastné látky.

Kortizol

Je známy ako stresový hormón. Tvorí sa pri strese a vyplavuje sa v kôre nadobličiek. Zároveň však zabezpečuje, aby telo neustále dopĺňalo svoje tukové usadeniny. Kortizol tiež vedie k tomu, aby sme sa v práci cítili ako „štvaný pes“, viac jedli a priberali. Kto ho má v tele veľké množstvo, bude jeho účinkami prenasledovaný aj v čase pokoja. Nová štúdia prináša nádej pre ľudí s príliš vysokou hladinou kortizolu: Údajne má pomôcť vitamín D!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stres #hormóny #ovulácia #cyklus #menštruácia #kortizol

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...