Bojujete s depresiou či stresom? Pomôcť môže cvičenie jogy

Niektoré štúdie z poslednej doby ukázali, že joga môže byť užitočná pri liečbe príznakov depresie. Zatiaľ sa však nedá hovoriť o tom, že by bola jedným z prostriedkov liečby, píše taliansky denník La Repubblica.

18.09.2017 13:00
joga, dýchanie Foto:
Cvičenie jogy pomáha proti depresii.
debata

Vďaka miliónom priaznivcom v celom svete sa zdá, že táto tisícročná disciplína je medzinárodne uznávaná pre svoje priaznivé účinky. Nechýbajú početné štúdie, podľa ktorých pôsobí proti bolestiam chrbta, zlepšuje držanie tela a pomáha zvládať úzkosť a stres. Avšak joga je so svojou fyzickou a duchovnou praxou má zrejme priamy vplyv na stav mysle.

Niektoré nedávne štúdie zdôrazňujú jej potenciál ako antidepresíva. Vyplýva z nich, že joga pomáha zmierňovať príznaky depresie a môže byť považovaná za doplnkovú terapiu k tradičnej liečbe. Joga ako kombinácia fyzického cvičenia a meditácie, ktoré sú obe zamerané na psychickú a fyzickú pohodu človeka, je v poslednom čase predmetom štúdií zameraných na jej účinnosť proti depresiám.

Lindsey Hopkinsová ze San Francisco Veterans Affairs Medical Center analyzovala účinky hathajógy u 23 amerických veteránov, ktorí sú považovaní za rizikovú skupinu pokiaľ ide o psychické poruchy. Veteráni mali počas obdobia dvoch mesiacov cvičiť dvakrát týždenne. Na konci tohto programu sa u tých, ktorí na počiatku štúdie vykazovali najvýraznejšie známky depresie, tieto príznaky znížili a to v priamej závislosti na tom, ako cvičili. Čím viac cvičili, tým viac sa príznaky depresie znižovali.

Podobné výsledky dosiahla skupina 52 žien vo veku od 25 do 45 rokov, ktoré trpeli stresom a poruchami príjmu potravy. Polovica z nich cvičila bikram jogu, dynamický program niektorých cvikov z hathajogy. Aj v tomto prípade ženy, ktoré cvičili jogu osem týždňov, vykazovali menej príznakov depresie ako kontrolná skupina, ktorá necvičila.

Nina Vollbehrová z Centra pro integratívnu psychiatriu v Holandsku predložila výsledky sledovania osôb, ktoré mali cvičiť jogu za rôznych podmienok. Šlo o skupinu 12 osôb, ktoré cvičili jogu deväť týždňov a trpeli depresiou od 11 rokov. Miera depresie, stresu a úzkosti podľa vedeckých poznatkov poklesla a tento stav trval údajne ešte pár mesiacov po skončení pokusu. Vollbehrová a jej kolegovia potom merali, ako joga a relaxačné techniky, praktikované doma po nácviku vedenom odborníkom, môžu pomáhať zvládať príznaky depresie u 74 detí. Už po jednom týždni cvičenia sa znížili príznaky úzkosti, stresu a depresie a tento stav pretrvával aj po 2 mesiacoch.

Vedci však upresňujú, že ide o predbežné štúdie na malých skupinách, takže nie je možné vyvodzovať vierohodné závery. Preto nie je možné túto tisícročnú indickú prax považovať za obrovský liek pre 300 miliónov osôb, ktoré vo svete trpia depresiami. „Zatiaľ môžeme akurát odporučiť jogu ako doplnkovú terapiu, ktorá je zrejme účinnejšia spolu so štandardnou liečbou,“ zdôraznila Lindsey Hopkinsová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #prieskum #cvičenie #depresia #jóga #štúdium

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...