Zbohom čerstvé paradajky a jahody. Leto sa skončilo a my meníme svoj jedálniček. Aspoň v prípade, ak sa chceme stravovať sezónne a zásobiť telo cennými vitamínmi.
Kôstkové ovocie
Broskyne, nektarinky či slivky… sú šťavnaté a sladké. Oslaďte si niektorým z týchto ovocných druhov raňajkové müsli alebo chia puding či mliečnu ryžu. Kôstkové ovocie obsahuje množstvo balastných látok a podporuje zdravé trávenie.
Kapusta
Je bohatá na vitamíny A, B, C a K a tiež na minerálne látky (vápnik, horčík a draslík). Hriech by bol zabudnúť aj na stopové prvky – fosfor, železo a mangán.
Figy
Sú sladučké, šťavnaté, nízkokalorické a zdravé. Je veľa dobrých dôvodov, prečo jesť čerstvé figy! Oplatí sa – pýšia sa totiž vysokým obsahom draslíka, vápnika, horčíka a železa a dobrou porciou vitamínov, enzýmov na podporu trávenia, a balastných látok.
Cuketa
Stravujete sa bezlepkovo? Potom sú pre vás cuketové cestoviny „to pravé orechové“. Skúste dusenú cuketu spracovať na pyré alebo zdravé smoothie. Obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, cuketa má vysoký obsah vody a málo kalórií. Je ľahko stráviteľná, čo je dôvodom, prečo sú cuketové recepty ideálnou potravinou pri diétach.
Čučoriedky
Tieto malé bobule obsahujú extrémne množstvo antioxidantov, sú sladké a perfektnou náplňou palaciniek, jogurtov či smoothies.
Tekvica
Tekvicové koláče, cestoviny, semienka, polievka… Tekvica je zdravá a zasýti. Obsahuje beta-karotén, minerálne látky (draslík, horčík, vápnik, železo) a vlákninu.