Päť tipov, ako posilňovať mozog aby nestarol!

Na mozgu sa netvoria vrásky ako na pokožke, ale svoju starobu začína ohlasovať zabúdaním.

13.09.2017 15:00
pamäť, mozog, hormóny Foto:
Ak neustále budete nútiť mozog k aktivite, tak nebude chradnúť a uzatvárať vás vo vlastnom svete.
debata

Toto pamäťové zošuverenie sa však nemusí konať. Stačí ak svoj mozog budete pravidelne zásobovať kvalitnou potravou. Nielen kaloricky správnou, ale aj duchovnou!

Žalúdok a mozog

Pri zohľadňovaní výživy nemyslite len ta to, čo potrebujú vaše stehná, brucho a boky, ale aj na mozgovú kapacitu. Nie je žiadne tajomstvo, že mozog funguje na cukor. Preto je dôležité mať dostatok sacharidov, najlepšie sú tie komplexné, ktoré sa uvoľňujú postupne. No a samozrejme tuky z rýb. Konzumácia listovej zeleniny a rýb spomaľuje úpadok kognitívnych schopností aj u ľudí starších ako 65 rokov. Ak budete mať chladničku plnú lososa, tuniaka, kelu, špenátu, a občas si dáte horkú čokoládu, máte vysokú mieru pravdepodobnosti zachovať si svieži úsudok aj v starobe.

Cvičte

Hlavne aeróbne. To znamená aerobik, bicykel, beh, rýchla chôdza. Preukázateľne okysličujú mozog. Dokonca tridsaťminútový poklus dokáže okamžite naštartovať kreativitu. Zároveň pohyb vyplavuje látky, ktoré posilňujú časti mozgu zodpovedné za pamäť a učenie. Pritom nie je potrebné sa zodrať. Už tridsaťminútové cvičenie trikrát denne sa odzrkadlí na sviežej mysli.

Vytvárajte nové priateľstvá

Dobrých priateľov nikdy nie je dosť. Neuspokojte sa s tým, že máte okruh stabilných kontaktov. Neustále sa snažte otvoriť nový okruh a obzory. Pretože je dokázané, že ľudia sociálne angažovaní žijú dlhšie, plnohodnotnejšie a sviežejšie a zároveň ich mozog akoby neodchádzal do dôchodku. Je to vďaka neustále novým sociálnym stimulom a absencii osamelosti, ktorá ničí mozgové bunky.

Naučte sa niečo nové

Najlepšie každý deň, aspoň maličkosť. Mozog je totiž lenivec a ak ho nebudete neustále zaťažovať, tak bude fungovať na neustále rovnakých dráhach, ktoré sa často opotrebujú a nejaké tie nové skratky a odbočky bude už prakticky nemožné budovať. Ak neustále budete nútiť mozog k aktivite, tak nebude chradnúť a uzatvárať vás vo vlastnom svete.

Cestujte

Cestovanie je aktivita, ktorá obsahuje všetko z vyššie spomenutého. Učíte sa každý deň nové veci, nadväzujete priateľstvá, hýbete sa aj meníte jedlá. Preto je cestovanie hodnotené ako jedna z najlepších aktivít, ktorú človek pre seba môže urobiť. Z tohto dôvodu sú mnohí cestovatelia bystrí rozumom a vyzerajú podstatne mladšie, ako majú napísané v pase.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #učenie #zabúdanie #kognitívne schopnosti

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...