Náhla chuť na čokoládu? Kto by tento pocit nepoznal… Iste, takáto túžba sa ozýva v čase, kedy nám chýba energia, keď telo zápasí s nízkou hladinu glukózy v krvi alebo v čase veľkého stresu. No o slovo sa hlási ešte ďalší dôvod – nedostatok minerálov. Kakao je totiž bohatým zdrojom horčíka. A to je minerál potrebný pre svaly aj nervy, čiže jeho spotreba sa v čase enormného stresu môže zvýšiť.
Kakao obsahuje takisto aj zinok a ten je dôležitý pre imunitu organizmu. Nedostatok horčíka či zinku v tele tak môže vyvolať silnú túžbu po čokoláde. Je dobré telu dodávať v strave dostatok týchto minerálov – horčík sa nachádza v celozrnných potravinách, mlieku, strukovinách či banánoch. Zinok zasa v morských plodoch, pšeničných klíčkoch, vo vajciach či špenáte. Oba minerály sa hojne nachádzajú aj v orechoch, telu ich môžeme dodávať aj vhodne zvolenými minerálkami.
Čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže byť pre telo prospešná, samozrejme, ak ju nezjete celú na posedenie. Dva malé kúsky denne celkom postačia.