Draslík nad zlato. Prečo ho tak veľmi potrebujeme?

Svalové kŕče, nervová slabosť a problémy so srdcom. Tieto ťažkosti vás môžu vytrápiť, ak vám chýba draslík. Prečo ho tak veľmi potrebujeme?

10.09.2017 17:00
banány Foto:
Banány sú bohatým zdrojom draslíka.
debata

Máte ho aj vy?

“Draslík nie je veľmi známa minerálna látka. Je však veľmi dôležitý pre správne fungovanie srdca a nervového systému,” vysvetľuje odborníčka na výživu Janet Brill. Môžete ho nájsť v mnohých chutných potravinách, a to v melóne, avokáde, banánoch a bielych fazuliach. Odporúčaná denná dávka je približne 4700 mg. I napriek dostatočnej konzumácii uvedených potravín sa však môže stať, že môžete trpieť jeho nedostatkom. “Aj keď sa vám podarí prijať denne odporúčanú dávku, stále ho môžete mať nedostatok. Závisí to od ďalšej minerálnej látky, sodíka. Čím viac sodíka príjmete, tým viac draslíka vylúči vaše telo,” hovorí Brill. V praxi to znamená, že ak konzumujete veľa slaných jedál, o to viac sa z vášho tela vyplavuje draslík, čo môže spôsobiť už spomínané problémy so srdcom alebo svalmi.

Daň za “Káčko” – únava i kŕče

Nedostatok draslíka nie je jednoduché ihneď spozorovať. Maskuje sa totiž za iné zdravotné problémy, ktoré by sme si za normálnych okolností s touto minerálnou látkou vôbec nespájali. Ak teda pravidelne cvičíte a cítite sa slabo a vyčerpane, zrejme vaše telo bije na poplach. Príčinou je nedostatok draslíka. Ten je veľmi dôležitý aj pre správne fungovanie srdcových ciev, ktoré pomáha uvoľňovať. Bez jeho dostatočného prísunu do organizmu sa môžu zužovať, čím sa bude zvyšovať krvný tlak. Podobne je to aj so svalmi. Bez draslíka sú unavené a dostávajú sa do kŕčov. V tomto prípade už strava nemusí zabrať, rýchlou pomocou môžu byť doplnky výživy bohaté na draslík. Nedostatok tohto minerálu má dokonca na svedomí aj spomalenie iných telesných funkcií a tráviaci systém nie je výnimkou. Vaše telo upozorní na nízke hladiny draslíka zápchou a tráviacimi ťažkosťami.

Toto sú potraviny bohaté na draslík. Hodnoty sú na 100 g potravín.
Zemiaky – 421 mg
Paradajky – 290 mg
Banán – 366 mg
Broskyne – 260 mg
Tvaroh – 110 mg
Jogurt – 205 mg
Šošovica – 680 mg
Kuracie mäso – 420 mg

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #banán #avokádo #soľ #draslík #melón #svalové kŕče #nervová slabosť

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...