Aké množstvo minerálky môžeme denne vypiť?

Pri zvýšenej fyzickej námahe, športe alebo v letných horúčavách si telo pýta doplnenie minerálov, ktoré stráca vo vyššej miere.

05.09.2017 15:00
žena, voda, pitie, flasa Foto:
Minerálne vody treba striedať.
debata

A práve tie nájdeme v minerálnych vodách. Obsahujú významné množstvo horčíka, vápnika, železa, draslíka, či sodíka, čiže látok, ktoré sú nevyhnutné pre rozmiestnenie telesných tekutín tak, aby naše orgány fungovali správne. Kvalitná minerálna a pramenitá voda by tak mali tvoriť základ denného príjmu tekutín, ktorý môžeme doplniť aj inými druhmi nápojov. Pre dodržanie dostatočného pitného režimu je totiž dôležitá aj jeho pestrosť – či už v zložení alebo v chuti.

"Výskumy preukázali, že správnu hydratáciu je možné dosiahnuť pitím vody a rôznych nápojov, vrátane sladených nealkoholických nápojov,“ hovorí MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ. Samozrejme, sladené nápoje s obsahom kalórií je vhodné konzumovať s mierou a prispôsobiť dennému výdaju energie, jedine tak vyskladáme vyvážený a zdravý pitný režim.

Práve s pitím minerálok však ešte stále panuje niekoľko mýtov. Počuli ste napríklad tvrdenie, že priveľa minerálky škodí a že môžeme vypiť maximálne fľašu denne? Pri výbere minerálky sa treba riadiť potrebami nášho tela. Všeobecne sa odporúča, aby spotreba minerálok s vyššou mineralizáciou neprekročila hranicu 30 až 50 percent z celkového príjmu tekutín za deň. Je vhodné minerálky striedať, každá z nich totiž obsahuje iné látky. V závislosti od veku, výkonu, hmotnosti, výšky či iných parametrov to znamená, že ak má človek vypiť za deň 2,5 – 3 litre vody, mal by vypiť maximálne liter až liter a pol minerálnej vody. Zvyšok denného pitného režimu je potrebné doplniť iným nápojom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #minerálka

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...