Superfood nie je super. Nahraďte ho sezónnym ovocím

Vedeli ste?! Superfood vraj vôbec nie je taký super, ako sa predpokladalo. Dokonca naopak!

08.09.2017 09:00
bobule acai Foto:
Aj bobule acai majú u nás svoju alternatívu.
debata (5)

Plné živín

Ešte pred niekoľkými rokmi sme ho vôbec nepoznali a dnes si bez neho nevieme predstaviť olovrant, desiatu, večeru… Avokádo. Chia semienkami bežne ochucujeme müsli a na olovrant maškrtíme goji. Na tanier si ich kladieme z dôvodu, že všetky tieto takzvané „superfoody“ sú pre telo prospešné a plné dôležitých živín. Ale pozor, častá konzumácia všetkých týchto potravín vôbec nie je taká super, ako sa mnohí domnievame!

Všetko sa dováža

Napríklad avokádo potrebuje pri pestovaní veľa vody, čo vedie k nedostatku vody v pestovateľských oblastiach. Približne 1000 litrov na kilogram ovocia. Alebo preto, že všetci chcú odrazu jesť quinou, je jej cena v krajinách pôvodu taká vysoká, že miestni obyvatelia si už svoje základné jedlo nemôžu dovoliť. Goji a chia semienka sú často kontaminované pesticídmi. Navyše, vymenované „superfoody“ sa u nás nepestujú, ale dovážajú z diaľky.

Ako môžeme jesť lepšie?

Pri kúpe potravín je ideálne venovať pozornosť tomu, odkiaľ pochádzajú. Ak je to možné, vyberať výrobky z vlastného regiónu, ako aj sezónne. Aj v tomto prípade platí: Všetko s mierou. Naozaj nemusíte denne zjesť jedno avokádo. Aj sezónne ovocie a zelenina obsahujú dôležité vitamíny a minerály, niekedy dokonca viac ako „superfood“, pretože nedozrievajú v skladových halách a majú dostatok slnka.

Hľadajte alternatívy

Ak hľadáte alternatívu goji, nájdete ju napríklad v šípkach či jablkách, ktoré obsahujú podobné živiny. Namiesto acai siahnite po čučoriedkach alebo čiernych ríbezlách – pýšia sa takmer všetkými živinami ako „superfood“, ktorý je od nás na míle vzdialený. Kto nedopustí na chia semienka, môže ich s pokojným svedomím nahradiť ľanovými, slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami alebo orechami. Obsahujú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, minerálne a balastné látky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #acai #vitamíny #vláknina #pesticídy #chia #quinoa #superfood

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...