Štúdia: Káva so sladkým je najlepšia kombinácia

Túto štúdiu si zamilujete, pretože je v nej vlastne ospravedlnenka pre naše maškrtenie.

04.09.2017 11:00
káva, kofeín Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Tieto dve jedlá sú podľa vedcov ideálnou kombináciou – šálka čiernej kávy a sladká americká šiška, tzv. donatka. Ide o perfektný olovrant alebo najlepšie raňajky.

Prečo sa káva so sladkým tak úžasne hodí? Sledovali to vedci. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Food Science, kofeín totiž mení naše vnímanie sladkosti. Keď ju pijeme, máme chuť na niečo sladké.

S cieľom lepšie to preskúmať, vytvorili vedci dve testovacie skupinky. V jednej dobrovoľníci pili kávu bez kofeínu, v druhej kávu s kofeínom. Ale pozor, nikto z dobrovoľníkov nevedel, koľko kofeínu jeho nápoj obsahuje.

Obe testovacie skupinky si mali do kávy pridať cukor a zhodnotiť sladkosť. Tí, čo pili kávu s kofeínom, pociťovali ju ako menej sladkú, ako druhá skupina svoj nápoj. Vtipné na tom bolo, že obe skupiny tvrdili, že koncentrácia a ostražitosť po vypití kávy vzrástli (aj v prípade, že káva neobsahovala kofeín).

Týmto štúdia odhalila dve veci: Kofeín mení našu chuť, náš mozog vyžaduje dodatočnú sladkosť. A tiež, že pitie kávy vytvára placebo efekt. Automaticky cítime viac energie, a je jedno, či káva, ktorú pijeme, obsahuje alebo neobsahuje kofeín.

Jedna dobrá správa pre všetkých, ktorí práve chudnú: Efekt, že ku káve potrebujeme niečo sladké, netrvá dlho. A pre všetkých ostatných je to najlepšia ospravedlnenka, ako si rýchlo dopriať niečo sladké pod zub…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #mozog #koncentrácia #kofeín #sladkosti #káva

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....