Ako oklamať žalúdok a jesť menej

Túžite schudnúť? Je čas vyskúšať zopár trikov, ktoré pomôžu zahnať hlad a znížiť množstvo prijatých kalórií.

30.08.2017 07:00
raňajky, cereálie, výživa Foto:
Doprajte si dostatočne vyvážené raňajky a zjete omnoho menej jedla počas dňa.
debata

Toto sú naše rady:

1. Viac vody pred jedlom

Mozgové centrum, ktoré ovláda smäd sa podieľa aj na regulácii pocitu hladu. Ideálny spôsob, ako si znížiť príjem kalórií z jedla je dopriať si minimálne dva dcl vody pred každým jedlom. Voda zriedi kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku a sčasti ho i naplní, čím sa vyšle signál do mozgu, že nie sme hladní. Ďalšou možnosťou, ako oklamať „bruško“ je dopĺňanie hlavných jedál o potraviny obsahujúce vysoký podiel vody, ako napríklad vodný melón, uhorky či jahody.

2. Niečo drobné pod zub

Aj vy sa držíte pravidla, že si máte dopriať tri hlavné jedlá denne? Výskumy potvrdili, že konzumácia 100 až 200 kcal medzi veľkými jedlami dokáže znížiť celkový príjem energie počas dňa. Ak si na desiatu doprajete kúsok ovocia alebo celozrnný snack, o to menšiu porciu rezňa dokážete v čase obeda zjesť. Tento trik zabráni i tomu, aby si vaše telo z nespotrebovaných kalórií vytváralo zbytočné zásoby tuku.

3. Zdravé tuky sa nelepia

Losos, makrela, sardinky sú ryby bohaté na omega-3-mastné kyseliny. Podľa štúdie publikovanej v časopise Food & Function ženy, ktoré doplnili stravu o tieto mastné kyseliny, stratili o takmer 3% na hmotnosti viac ako tie, ktoré sa vyhýbajú zdravým tukom. Navyše, tieto tuky sa neukladajú v podobe zásob v podkožnom tkanive, ale naopak čistia cievy a pomáhajú chudnúť a skvele zasycujú.

4. Nepreskakujte raňajky

Štúdia publikovaná v časopise Obesity Research & Clinical Practice odhalila, že tí, ktorí si každé ráno doprajú dostatočne vyvážené raňajky zjedia omnoho menej jedla počas dňa. Raňajky dokážu udržať stabilnú hladinu glukózy v krvi, zatiaľ čo u ľudí, ktorí sa vyhýbajú prvému jedlu dňa, sa prudko mení hladina glukózy v krvi.

5. Trik so zeleninou

Odborníci tvrdia, že zelenina nie je jedlo. Svoj názor opierajú o jej nízku energetickú hodnotu. Môžete si jej dopriať toľko, koľko len vládzete, pričom z nej nepriberiete ani gram tuku. Väčšina zeleniny neobsahuje takmer žiaden tuk a minimálne množstvo sacharidov. Zelenina v surovom stave pritom zasýti viac, ako napríklad varená. Rovnako obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá má tú úžasnú schopnosť, že bráni pocitom zvaným vlčí hlad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #zelenina #kalórie #vlčí hlad #pocit hladu

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....