SOS pri zápachu z ústnej dutiny, pozor na cukor!

Zápach z ústnej dutiny napriek pravidlenému čisteniu zubov? K tomu sa pripája aj pachuť v ústach?

30.08.2017 13:00
halitóza, zápach, ústa Foto:
Zápach z úst dokáže človeka potrápiť. Aj jeho okolie.
debata (2)

Za tieto problémy sú zodpovedné baktérie, ktoré „žijú“ najmä z uhľohydrátov. Počas leta, kedy konzumujeme viac ovocia, môže byť preto tento problém ešte výraznejší, vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov v strave. To ale nie je jediná príčina. Pri rozklade zložiek potravín sa uvoľňujú zlúčeniny síry, čo môže spôsobovať silný zápach, najmä, ak sa tieto baktérie nekontrolovane rozmnožujú.

Ako si pomôcť? Prvou voľbou je vypláchnutie dutiny ústnej väčším množstvom vody hneď po konzumácii. Následne nechajte dvadsať minút pôsobiť enzýmy slín a potom si ešte môžete zuby umyť kefkou. Ak nemáte k dispozícii kefku, pomôže aj žuvačka bez cukru. Tá stimuluje tvorbu slín a tým pádom aj enzýmov, ktorý majú pozitívny vplyv na pH v ústach. Vďaka kyslejšiemu prostrediu potom pominie aj zápach.

Ak napriek tomu záchach z úst stále nemizne, môžete vyskúšať večer vypiť čaj zo semien kôpru a feniklu. K tejto zmesi ešte pridajte pár lístkov čerstvej mäty. Po dúškoch ho vypite pred spaním. Čaj upokojí žalúdok aj črevá a preto môže výrazne ovplyvniť zápach, ktorý sa následne šíri z úst. Čaj zároveň pôsobí aj upokojujúco, takže sa vám bude lepšie zaspávať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zápach #cukor #dutina ústna

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...